Нові закони: що зміниться в житті українців з 1 вересня 2013?

Нові закони: що зміниться в житті українців з 1 вересня 2013?


Якщо школярів 1 вересня чекають нові предмети і підручники, то всю країну - відразу кілька нових законів, які суттєво вплинуть на життя українців.

Найважливіша постанова, прийнята Нацбанком, "Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків", що складається з двох пунктів, один з яких стосується бізнесу, інший - потенційних покупців квартир і дорогих авто. Бізнесу НБУ обмежив можливість розрахунків між собою налом суму не більше 10 тисяч гривень протягом одного дня; до речі, це обмеження стосується і підприємців, так що ті, хто отримує зарплату, значачись "спрощенцями", тепер у разі перевищення 10-тисячного порогу отримуватимуть її частинами.

Друга проблема складніша: звичайні громадяни не зможуть заплатити налом за товари або іншу покупку більше 150 тисяч гривень протягом одного дня. Це менше 20 тисяч доларів, і в цю категорію потрапляють всі квартири у великих містах і автомобілі вище середнього рівня. Скромна київська одиничка коштує 50 тисяч доларів; маючи цю суму на руках, її треба перевести у гривню (407 тисяч, втрати при перекладі 1-2%), покласти на рахунок у банк, і перевести гроші на рахунок продавця (плата за послугу 3% ). У підсумку квартира обійдеться на 2-3 тисячі доларів дорожче.

За прийнятий парламентом закон про утилізаційний збір на імпортні автомобілі (або куплені в іноземців) дякувати потрібно не Раду, а Москву (цей збір введений у відповідь на аналогічний російський), але від цього не легше: до ціни імпортних легковиків додасться 5,5 тисячі гривень , вантажівок і автобусів - 11 тисяч (сума може бути більше в залежності від об'єму двигуна та строку експлуатації). Відмінити екозбір можуть тільки в разі тиску СОТ або якщо свій збір скасує Росія.

Військовослужбовців Збройних сил у вересні чекають гарні новини: згідно з постановою Кабміну, їх зарплата підвищиться відразу на 40%. За словами заступника міністра оборони Володимира Можаровського, комбат у званні майора буде отримувати на 700 гривень більше - 4,8 тисячі замість 4,1 тисячі. Причому це не останнє істотне підвищення: у 2014-му очікується зростання доходів військовослужбовців ще на 40% - з тим, щоб вони виросли в два рази в порівнянні з початком 2012 року.

З 1 вересня на українські сигарети і алкоголь будуть клеїти нові акцизні марки. Розмір їх не змінюється, зате вартість буде в 2,5 рази вище; правда, в грошовому обчисленні це не так вже і багато - ціна алкогольної марки буде 27 копійок замість 10, сигаретної - 14 копійок замість 5,5. Але з урахуванням «накрутки» ціни на кінцевий продукт можуть підвищитися на 20-25 копійок.

Нова норма, прийнята в рамках адмінреформи: єдиний соціальний внесок тепер потрібно буде платити не в Пенсійний фонд, а до Міністерства доходів і зборів. Це додасть головного болю бухгалтерам підприємств і спрощенцям; всі інші можуть бути спокійні: розмір збору не змінюється.

З 1 вересня набуває чинності закон про трансферне ціноутворення, погіршить життя нечесним бізнесменам. З його допомогою податкова зможе контролювати операції з переказу коштів понад 50 мільйонів гривень з України на рахунки в країнах, де податок на прибуток менше нашого мінімум на 5%.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове