Штайнмайер: Загроза розколу Європи – реальна

Глава зовнішньополітичного відомства могутньої країни Євросоюзу впевнений, що єдиний спосіб вирішити кризу у відносинах України і Росії - це переговори за участю ЄС і США. Журналісти швейцарського видання Neue Zürcher Zeitung взяли інтерв'ю у міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайера.

Штайнмайер: Загроза розколу Європи – реальна


Опубліковане в Neue Zürcher Zeitung інтерв'ю тривожно названо Die Gefahr einer Spaltung Europas ist real Neue: "Загроза розколу Європи - реальна". Розмова з досвідченим політиком, який у 2007-2009 роках був віце-канцлером ФРН і який у минулому році вдруге обійняв посаду глави Міністерства закордонних справ Німеччини, був цілком присвячений відносин у трикутнику Україна-Росія-ЄС.

КОРДОНИ - СВЯТЕ


Тональність бесіди інтерв'юер поставив першим же питанням: згадавши, що в Берліні в свій час відбулися події, безпосередньо пов'язані із закінченням "холодної війни", занепадом комуністичної ідеології та зміною карти Європи, він запитав: немає небезпеки повернення до минулого після російської анексії Криму? На що Штайнмайер відповів: загроза розколу Європи реальна. На протидію цьому і повинна бути спрямована зовнішня політика, що проводиться ЄС. Але, як зазначив глава німецького МЗС, це залежить не тільки від європейців, але і від подальших планів Росії: "Москва повинна дати знак, чи готова вона зійти з того шляху, на який стала, анексувавши Крим". Як висловився німецький міністр, у нього склалося враження, ніби Росія відчуває Захід своєю політикою. Російське керівництво, на думку Штайнмайера, має усвідомлювати, що підсилююча самоізоляція не піде на користь безпеки в першу чергу самій Росії. До того ж, такій багатонаціональній державі, як Росія, наголосив міністр закордонних справ Німеччини, свавілля в підході до зміни кордонів не обіцяє нічого хорошого.

Не можна через 70 років після закінчення Другої світової війни і через чверть століття після завершення "холодної війни" змінювати кордони згідно якимись етнічними, мовними чи конфесійними ознаками. Адже в Європі немає держави, де б не було усіляких меншин. "Наша політика спрямована на те, щоб не підкреслюючи ці меншини, давати їм відчуття Батьківщини від тієї країни, де вони живуть. А там, де це не виходить, - домагатися мети політичними засобами. Нічим не може бути виправдане взяття на себе ролі покровителя і використання військових засобів у сусідній країні з метою підготовки територіальних поступок", - сказав Штайнмайер.

Кореспондент не став питати міністра закордонних справ Німеччини про перекроювання Югославії, країни, чию територію під час операції НАТО в кінці дев'яностих, вперше після згаданої Другої світової, знову бомбили німецькі льотчики - інтерв'юер, підданий нейтральної Швейцарії, пам'ятав про те, що політика - це насамперед це дії в ім'я власних інтересів. "Ми повинні серйозно поставитися до того, що Росія зважилася на переділ кордонів, обґрунтовуючи це так званим захистом меншин і по-своєму витлумачуючи їх право на самовизначення", - продовжив свою думку Франк-Вальтер Штайнмайер.

НАТО НЕ БУДЕ


На відміну від Криму, на сході населення налаштоване не так однозначно проросійськи - і з цим міністр закордонних справ Німеччини згоден. Пославшись на дані опитувань громадської думки, він зазначив, що там більшість громадян - проти ідеї приєднання до Росії. При цьому міністр сказав: "Є деякі відомості, що на сході України серед демонстрантів діють проросійські провокатори, які беруть участь у захопленні державних установ". Вихід із ситуації Штайнмайер бачить в переговорах України та Росії за участю США і Євросоюзу, причому ці переговори слід влаштувати якомога швидше.

Я згоден з Бараком Обамою: Україна не стоїть на шляху до НАТО


Розмова торкнулася гіпотетичного членства України в НАТО. З відповіді міністра закордонних справ Німеччини можна укласти, що питання про це не стоїть. "Спочатку нам потрібно зосередити зусилля на запобіганні політичного і економічного краху України", - сказав Франк-Вальтер Штайнмайер. - І в цьому процесі ми не повинні робити ніякого тиску на Україну в плані її вибору увійти в НАТО чи Євросоюз. Що стосується НАТО, то я згоден з Бараком Обамою: Україна не стоїть на шляху до НАТО".

ПО-РАДЯНСЬКИ ВЖЕ НЕ МОЖНА


На питання, чи має право Росія розглядати території Східної Європи, що лежали в межах СРСР, в якості своєї сфери впливу - за винятком країн Балтії, Штайнмайер відповів, що після "холодної війни" світ безповоротно змінився, переставши бути двополюсним. І було б безглуздим прагнути до відтворення геополітичного простору, що належить Сходу або Заходу. На світовій арені з'являються нові гравці: держави Азії та Південної Америки збільшують свій економічний вплив і намагаються перетворити його у політичний вплив. І в результаті цього колишній підхід до геополітики стає неприйнятним для всіх - у тому числі і для Росії. Іншими словами, Росія не має права вирішувати, як розвиватися Україні та іншим державам, які являлись радянськими республіками.

Однак у той же час Штайнмайер зауважив, що Україна є великою країною, що лежить між ЄС і Росією - причому з останньої в України є "тісні політичні, економічні та особисті зв'язки". Українські підприємства залежать від російського ринку - тому, на думку міністра закордонних справ Німеччини, розривати ці зв'язки не можна.

На закінчення інтерв'ю Франк-Вальтер Штайнмайер, відповідаючи на питання, чи виступає він за конструктивний діалог з РФ, заявив, що це єдина можливість врегулювати ситуацію: "У питанні закладено припущення, ніби є маса інших ефективних інструментів, але я так не вважаю".

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове