Хаіт: Не варто навіть приміряти на Одесу сценарій Донецька або Луганська

Хаіт: Не варто навіть приміряти на Одесу сценарій Донецька або Луганська


2 травня місто відстояли не армія і СБУ, а самі одесити, які чудово розуміють: у всьому винен кремлівський маніяк Путін, переконаний метр КВК, прозаїк, сатирик Валерій Хаіт.

Відомий прозаїк, сатирик і драматург, метр КВК, один із засновників фестивалю "Гуморина" Валерій Хаіт розповів чому 2 травня 2014 року стало остаточно ясно: не варто навіть приміряти на Одесу сценарій Донецька або Луганська.

Я боявся, що на Куликовому полі лунатиме українська мова: мовляв, бандерівці приїхали і напали. Але всі говорили по-російськи.


- Ось і до нас в Одесу прийшла страшна біда. Ми-то думали, що де-де, а у нас такого не може бути. Було! Загинули люди, багато людей. І праві і винні, і які випадково потрапили в цю м'ясорубку, і вони знали, на що йдуть. Смерть всіх зрівняла. Нехай упокояться їх душі на небесах.

Я спостерігав за подіями 2 травня у прямому ефірі. Одночасно і розумів, і не розумів, що відбувається. Розумів, що збройні напали на беззбройних, що беззбройними були в основному молоді футбольні вболівальники, які вже традиційно перед матчами йдуть з українськими прапорами і прапорами своїх клубів на стадіон.

Не розумів поведінки міліції, явні ознаки лояльності з її боку до нападників і стріляючих. Бачив побитих і закривавлених, як їм намагалися допомогти, в тому числі дівчата і жінки. Помітив чоловіка, який стріляв з автомата з-за спини міліції, бачив убитого хлопця. Як на очах наростала жорстокість. При цьому не було сумнівів, що люди в чорному з бітами і зброєю спеціально підготовлені, що вони ті ж, що і в Слов'янську, Краматорську. Тут же прийшла думка: оскільки учасники маршу - футбольні ультрас, значить налаштовані на протистояння, не розбіжаться, а будуть битися. Тим більше, що їх було більшість і серед них вже були поранені і вбиті...

Хаіт: Не варто навіть приміряти на Одесу сценарій Донецька або Луганська
Проросійські активісти зі зброєю стріляють в мирний мітинг за єдину Україну. Стріляють з-за щитів міліції.


Потім пішли прямі репортажі з Куликового поля, де вже давно стояв табір сепаратистів, і куди розлючений натовп погнав нападників з центру міста... Вболівальники вже ні на який матч, звичайно, не пішли. Як я дізнався потім, до них на Куликовому полі приєдналися бійці Самооборони одеського Майдану. Втім, всі ці кадри вже багато разів показували... Просто спробую висловити свої плутані думки у зв'язку з подією.

Скажу чесно, я дуже боявся, що в репортажах з Куликового поля будуть весь час звучати українська мова. Що відразу дасть можливість говорити про те, що це бандерівці приїхали і напали на одеситів... Але виявилося, що майже всі говорили по-російськи. Більш того, на одеському російському. Це говорила сама Одеса.

Хаіт: Не варто навіть приміряти на Одесу сценарій Донецька або Луганська
Куликове поле, Будинок профспілок. Проукраїнські одесити спалили наметове містечко Антимайдану. Через кілька годин загориться і сама будівля


Нас обурює і принижує брехня Путіна. Нас довів до межі бандитський спосіб правління Януковича.


Одеса - не Донецьк і, тим більше, не Луганськ. Нещодавно опублікований в "Дзеркалі тижня" соцопитування показало, що в Одесі понад 60% проукраїнськи налаштованих жителів. Мені здається, це пов'язано з тим, що у нас рівень життя все-таки вище, ніж у східних містах України. Крім того, одесити трохи більше всім цікавляться, знають, в курсі подій.

Звичайно, традиції Одеси тісно пов'язані з Росією та її культурою, але наше місто споконвічно було європейське. Нас обурює і принижує брехня Путіна. Нас довів до межі бандитський спосіб правління Януковича. Більшість одеситів зрозуміло і прийняло Майдан саме як революцію гідності. Так що не варто навіть приміряти на Одесу сценарій Донецька або Луганська.

Я одного разу бачив проросійський хід в Одесі. Пройшов слух, ніби в порт прибуває американський есмінець, зібрався мітинг протесту, в якому брали участь якісь напівістеричні люди. Причому жінок серед них була явна більшість. Есмінця ніякого не виявилося, мітингувальники пішли з порту назад. Я ішов разом з ними кілька кварталів, слухав розмови цих людей. У мене виникло чітке відчуття, що більша частина з них не одесити, а приїжджі. Я чітко зрозумів, що ці люди не читають книг, не розуміють сенсу понять "культура" і "цивілізація". Думаю, що причина проросійських виступів в українських містах - це не тільки низький рівень життя, але і культурне убозтво. До речі, впевнений, це результат не тільки правління Януковича, але і відсутність виразної культурної політики практично всього періоду української незалежності.

Хаіт: Не варто навіть приміряти на Одесу сценарій Донецька або Луганська
2 травня, Одеса. Група проросійських активістів, озброєна кийками, сокирами і, як пізніше з'ясується, вогнепальною зброєю


Майдан був не просто проти режиму Януковича, але і проти того, що почалося ще при Кучмі і Ющенка. А останні 15 років відбувалося, по суті, знищення не лише культури, але і країни. Правління Януковича було піком цього процесу. Саме при цій бандитській владі пишним цвітом розквіт кримінал, були знищені армія, міліція і СБУ.

І я, чесно кажучи, не розумію, як можна пред'являти сьогодні претензії до нової української влади? Вона, по суті, підхопила падаючу країну у прірву. Україна на межі знищення, саме тому всім свідомим громадянам як ніколи потрібно згуртуватися.

Те, що відбувається в Україні - це остання битва майбутнього з минулим.


Зараз в Одесі траур, настрій жахливий, загинули люди, які були чиїмись дітьми, братами, батьками, друзями і знайомими. Але у мене є надія, що саме 2 травня 2014 року стало вододілом. Тут потрібно зрозуміти головне: у цей день місто від сепаратистів захистили не армія і СБУ, а самі одесити. На мітинги за єдину Україну в Одесі виходили до 10 тисяч осіб, в інші дні вся Дерибасівська була заповнена людьми з українськими прапорами. А якщо не виходило 100 тисяч, це не означає, що в Одесі їх немає. Просто у нас люди спокійніші, чи що. Але більшість з них чудово розуміють: у всьому, що відбувається винен цей кремлівський маніяк, цей імператор з підворіття, вирішив заради власних амбіцій поставити на вуха весь світ.

Хаіт: Не варто навіть приміряти на Одесу сценарій Донецька або Луганська
2 травня 2014 року. Одеса, Дерибасівська. За кілька годин до трагедії


Я оптиміст, а тому переконаний: життя мудре, все заспокоїться і Україна, пройшовши через страшний очисний період, відродиться знову. Взагалі, мені іноді здається, що відбувається в Україні - це остання битва майбутнього з минулим. Україна стала не просто центром Європи, а центром світу. Саме від нас сьогодні залежить, чи змінить людська цивілізація курс, що веде до самознищення або, навпаки, - настане загальне розуміння і світове співтовариство стане жити за законами справедливості, людської гідності і честі.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове