Bloomberg: Втрата Криму зруйнує нафтогазові "надії" України

Bloomberg: Втрата Криму зруйнує нафтогазові "надії" України

Чи збереже Україна контроль над чорноморською нафтою і газом?


Агресія Росії в Криму ставить під питання можливі контракти українського уряду з нафтогазовими гігантами Exxon Mobil і Royal Dutch Shell на $735 млн, вважає Керол Матлак з Bloomberg Businessweek.

Без Криму Україна, схоже, втратить важливу частину свого економічного та енергетичного майбутнього - цінні підводні родовища нафти і газу, які знаходяться недалеко від берега Кримського півострова. Використовуючи ці ділянки Чорного моря, Україна могла б зменшити залежність від імпорту газу з Росії.

Представники крупного нафтового бізнесу виявляли інтерес до Криму. До повалення колишнього президента України Віктора Януковича Україна перебувала на грані підписання контракту з групою компаній, включаючи Exxon Mobil і Royal Dutch Shell, яка була готова витратити $735 млн на буріння ще двох свердловин на південно-західному узбережжі Криму.

"Exxon і Shell зараз знаходяться в правовому вакуумі", - заявляє Кріс Уїфер з Московської інвестиційної групи Macro Advisory. Якщо Крим проголосує 16 березня за відділення від України, уряд у Києві "незабаром може не мати юрисдикцій щодо кримського регіону".

Так звана "Скіфська область", яку Exxon і Shell хочуть розвивати, є частиною підводної області, яка простягається на Захід вздовж берегової лінії Чорного Моря до Румунії.

"У цій області найбільш цікаві родовища знаходяться в межах української юрисдикції, в кримських водах", - каже Джуліан, аналітик Центру Глобальних Енергетичних Досліджень у Лондоні. Втрата контролю над цими районами "буде суттєвою втратою для України".

Рівень видобутку нафти і газу з Скіфської області, поряд з іншою кримською офшорною зоною, відомої як Форос, може досягати показника, еквівалентного 7 млн. тонн нафти в рік. Це менше, ніж 10% нафти і газу, які Норвегія щорічно видобуває в Північному морі. Разом з тим, видобуток газу в Криму може скласти 20% поточного річного обсягу імпорту газу України, який поставляється в основному з Росії і вже давно є джерелом непорозумінь між двома країнами.

Виборцям на референдумі 16 березня пропонується можливість не тільки відокремитися від України, але і залишатися в Україні, збільшуючи автономію Криму. Але навіть такий результат, ймовірно, буде стримувати інвестиції в шельф Чорного моря.

Видобуток газу в Криму може скласти 20% поточного річного обсягу імпорту газу Україною, який поставляється в основному з Росії і вже давно є джерелом непорозумінь між двома країнами


"Ніхто не збирається ризикувати людьми, і ніхто не буде інвестувати в буріння або будь-які інші види розвідки, якщо не буде впевненості, що їхні контракти залишаються в силі", - розповідає Лі.

Нафтові компанії зараз спостерігають за ситуацією. Керівники Exxon Mobil кажуть, що вони як і раніше зацікавлені у видобутку ресурсів і не збираються приймати чию-небудь сторону в суперечці.

Керівництво італійської енергетичної групи Eni, яка в минулому році підписала угоду про дослідження східного узбережжя Криму, поки не знає, як криза може вплинути на його плани.

«Ми чекаємо, щоб побачити, чи стане ситуація нормальною, і тоді я, звичайно, знову увійшов би в контакт з новою владою,» - заявив головний виконавчий Директор Eni Паоло Скароні в інтерв'ю CNN минулого тижня. "Ми переживали зміни урядів у багатьох країнах на протязі нашого життя", - додав він.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове