Військова міць. Які країни витрачають більше всього на армію і озброєння

У 2013 році Росія вперше за 10 років витратила на армію більший відсоток ВВП, ніж США. Арсенали наростили близькосхідні держави, а також Китай та африканські країни. Серед західних країн зворотна тенденція - оборонні витрати США і країн Європи знизилися, пише оглядач The Guardian.

Військова міць. Які країни витрачають більше всього на армію і озброєння
Світові військові витрати в 2013 році знизилися на 1,9% і склали $1,75 трильйона


Західні країни, в тому числі Великобританія і США, скоротили свої військові бюджети, але Росія в минулому році збільшила витрати на озброєння на 4,8% - майже до $88 млрд, вперше з 2003 року витративши на оборонну сферу більшу частину свого ВВП, ніж США, повідомляє Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем світу (Sipri).

Китай і Саудівська Аравія також потрапили в список країн, які збільшили витрати на озброєння, але в цілому світі військові витрати знизилися на 1,9%, до $1,75 трильйона в 2013 році. Велика Британія, за оцінками, посіла найнижче місце за кількістю військових витрат з часів Другої світової війни.

Відповідно до державної оборонної політики Росії, Москва планує витратити $705 млрд і замінити 70% військової техніки до 2020 року. Хоча 850-тисячні російські збройні сили є найчисленнішими в регіоні, далеко перевершуючи українські, велика частина техніки потребує модернізації.

Військова міць. Які країни витрачають більше всього на армію і озброєння
4,8% російського ВВП йде на озброєння.


І незважаючи на те, що Росія витрачає все більше ресурсів на оборону, вона як і раніше значно відстає від США в абсолютному вираженні (в витрачені кошти, а не у відсотку від ВВП). Америка витратила $640 млрд у 2013 році (на 7,8% менше, ніж у минулому році) - це в три рази більше, ніж у Китаї ($188 млрд).

Москва планує витратити $705 млрд і замінити 70% військової техніки до 2020 року.


Китай збільшив витрати на оборону на 7,4%, Саудівська Аравія - на цілих 14% (до $67 млрд). Витрати на озброєння в Іраку і Бахрейні збільшилися більш ніж на 25% за той же період. Військові витрати на Близькому Сході в цілому зросли на 4% в минулому році, досягнувши приблизно $150 млрд.

У Саудівській Аравії збільшення частково пов'язане з напруженою ситуацією навколо Ірану, але також важливу роль відіграє бажання створити сильну армію, щоб застрахуватися від можливих протестів по типу "арабської весни", повідомляють в Sipri. Підтримка виживання (авторитарних) режимів в умовах внутрішньої опозиції також ймовірний мотив для 26% зростання військових витрат Бахрейну.

Військова міць. Які країни витрачають більше всього на армію і озброєння
Танки Бахрейну.


Найбільше зростання витрат на озброєння зафіксований в Афганістані - 77%. "Афганістан не тільки витратив більше за всіх на військові витрати в 2013 році. Його витрати зросли на 557% протягом десятиліття, починаючи з 2004 року", - говорять в Sipri.

Це величезне зростання є результатом спроб Афганістану створити систему оборони і безпеки "з нуля", значною мірою за рахунок іноземної підтримки. Особливо великий приріст в 2013 році стався в результаті збільшення заробітної плати для афганської національної армії, яка досягла своєї мети в 195 тис. солдатів у 2012 році, і майже повністю готова до відходу більшості іноземних сил з території країни в кінці 2014 року".

Військові витрати в Африці виросли більш ніж на 8% в 2013 році, досягнувши, за оцінками, $44,9 млрд. Алжир став першою країною на континенті, де військовий бюджет перевищив $10 млрд. Ангола збільшила свої витрати на 36%, обігнавши ПАР в списку найбільших військових держав в Африці на південь від Сахари. Високі доходи від продажу нафти вважаються фактором, що визначає збільшення витрат в Алжирі та Анголі, йдеться в звіті Sipri.

Військові витрати Афганістану зросли на 557% протягом десятиліття, починаючи з 2004 року.


"Збільшення військових витрат у країнах, що розвиваються, як і раніше триває", - заявив Сем Перло-Фріман, директор програми військових витрат в Sipri. "У той час як у деяких випадках це (збільшення військових витрат) є природним результатом економічного зростання або відповіддю на реальні потреби в безпеці, в інших випадках збільшення військових бюджетів є наслідком розбазарювання доходів від продажу природних ресурсів, переважання авторитарних режимів або формуючої регіональної гонки озброєнь".

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове