П'ять замахів на Кернеса

П'ять замахів на Кернеса
На Кернеса зазіхали чотири рази. Останнє, п'яте за рахунком, замах виявився самим критичним. Мера Харкова вже відвезли на лікування в Ізраїль


Мера Харкова намагалися вбити неодноразово. До пострілу в спину 28 квітня його кілька разів "палили" і "підривали". Ми підготували історію замахів на Геннадія Кернеса: хто, що і, головне, чому полював на голову Харкова.

Перший замах на Кернеса (ну або, як мінімум, на його майно) сталося 10 років тому - влітку 2004-го. Він був тоді депутатом харківської міської ради.

Невідомі підпалили його власний автомобіль. Резонансу не було, тому подробиць ніхто не пам'ятає. Однак у зв'язку з тим, що "історія" продовжилася буквально через кілька місяців, цю пожежу прийнято вважати замахом №1. І від нього вести відлік.

ЗАМАХ ДРУГИЙ - 26.10.2004


26 жовтня, на світанку, в тихому центрі міста Харкова (на вулиці Красіна), біля під'їзду житлового будинку вибухнув порожній автомобіль. Машина депутата міської ради Геннадія Кернеса. Жертв немає. Але вибухова хвиля вибила вікна у сусідніх будинках.

Віктор Дятлов, начальник міського управління міліції (26.10.2004)

"Імовірно, за однією з версій, невідома особа з хуліганських спонукань під днище зазначеного автомобіля підкинула саморобний вибуховий пристрій... Порушено кримінальну справу за статтею 194 ч.2 Кримінального кодексу України - умисне пошкодження майна".


"Невідомою особою" в результаті виявився Євген Жилін (сьогодні - керівник клубу "Оплот"). Саме його звинуватили в цьому вибуху. Жилін провів у СІЗО майже два роки (з березня 2005 по грудень 2007-го). Був повністю виправданий. Більш того, повернувся на службу в управління по боротьбі з організованою злочинністю.

П'ять замахів на Кернеса
Євген Жилін


ЗАМАХ ТРЕТІЙ - 13.01.2007


Опівночі, 13 січня 2007 року, секретар міськради Геннадій Кернес заходив у готель "Національ" (в якій жив). У цей момент біля входу пролунав вибух.

Прес-служба харківської міської ради (13.01.2007)

"Спрацював радіокерований вибуховий пристрій, начинений металевими кульками, обривками арматури та іншими предметами. Вибухівка була захована на ялинці біля входу в готель".


Повз. Ніхто не постраждав. За словами самого Кернеса, "начинка" розлетілася на 30 метрів. Однак ні лайт-бокси біля будівлі готелю, ні вікна, ні навіть сама ялинка, на якій висів пакет з вибухівкою, пошкоджені не були.

Міліція вдвинула версію - "залякування", пояснивши, що вибуховий пристрій був занадто малопотужним для вбивства. Незважаючи на це, Геннадій Кернес написав заяву про замах і заявив, що підозрює чотирьох.

Геннадій Кернес, секретар Харківської міськради (18.01.2007)

"Я підозрюю, що до цього має відношення Арсен Борисович Аваков - губернатор Харківської області, два Протаса - брати, Черьомухін Микола Петрович - колишній перший заступник начальника СБУ в Харківській області, я це відчуваю".


"Підозрювані" поставилися до звинувачень з гумором.

Арсен Аваков, голова Харківської облдержадміністрації (18.01.2007)

"Я дуже радий, що Геннадій Кернес не постраждав фізично від цього вибуху, але, думаю, психічно йому все-таки нанесена серйозна травма, тому я не хочу коментувати, людина перебуває в емоційному шоці".


Втім, насмішок в ті дні було достатньо і серед простих користувачів мережі. Харків'яни навіть сміялися, траплялися такі рядки: "Сюжет, струни гідний барда. Ялина. Гена. Ніч. Ліхтар. Петарда".

Розслідуванням замаху зайнялася районна прокуратура міста. Більш серйозні структури до вибуху в центрі Харкова залишилися байдужими.

Олександр Нечипоренко, начальник Харківського облуправління по взаємодії з правоохоронними органами (18.01.2007)

"Служба Безпеки України, виїхавши на місце, відразу визначила, що вибуховий пристрій має імітаційний характер, і тому СБУ ця справа не цікавить".


ЗАМАХ ЧЕТВЕРТИЙ - 13.06.2007


13 червня 2007 року, рівно через п'ять місяців після вибуху на ялинці", Геннадій Кернес близько години ночі вийшов з будівлі міськвиконкому і попрямував до свого автомобіля... І знову - "бомба".

На цей раз вибуховий пристрій спрацював на даху будинку, навпроти будівлі міськвиконкому. Вибух, за словами міліції, був направленої дії - основна частина "начинки" (металеві кульки й обрізки арматури) полетіла саме в бік Кернеса.

Трохи постраждав охоронець секретаря міськради - залізна кулька потрапила йому в руку. Нічого серйозного - синяк.

Микола Фоменко, начальник Дзержинського райвідділу міліції (13.06.2007)

"В районі 50-70 метрів від кута цього будинку, на асфальті, були виявлені кульки діаметром вісім міліметрів і осколки від самого вибухового пристрою. В результаті була ушкоджена автомашина, розбите скло".


Кернес впевнений: злочинці не зазіхали на його автомобіль, а на його життя.

За підозрою в організації замаху затримують депутата районної ради, члена Партії регіонів Олега Медведєва.

Підставою для порушення кримінальної справи став аудіозапис бесіди, де двоє чоловіків обговорюють вбивство.

Фрагмент запису:

"...Закладати де? Ось дивись, якщо закладати, то біля міськради, де стоїть машина... 150-200 метрів, щоб був радіус.... я сказав, щоб це зробили з кульками.. не просто вибухова хвиля, а щоб радіус ураження був пристойний".

П'ять замахів на Кернеса
Олег Медведєв


Обвинувачення наполягає - це голос Олега Медведєва. Запис, достовірність якої експерти двічі ставили під сумнів, стає одним з головних доказів у суді. Медведєва засуджують до 10 років позбавлення волі.

Мотив злочину слідство формулює так: "з міркувань помсти".

За чотири роки до цього вироку Олег Медведєв сам став жертвою замаху. У 2006-му, в під'їзді власного будинку, на нього напали і покалічили: порізали сідниці, ніс, вуха. Він вважав, що до нападу причетний Геннадій Кернес. (Вина Кернеса не доведена)

10 років сидіти не довелося. Через два роки Медведєв вийшов на свободу. В квітні 2011 року Верховний Суд України задовольнив касаційну скаргу.

ЗАМАХ П'ЯТИЙ - 28.04.2014


Опівдні, 28 квітня 2014 року, під час пробіжки по Бєлгородському шосе у Геннадія Кернеса вистрілив невідомий. Рана не смертельна, проте зачеплені грудна клітка і черевна порожнина. Кернеса прооперували, стан мера Харкова медики оцінюють як важкий.

Міліція розглядає кілька версій замаху. За словами заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Ярового, основна з них - помста сепаратистів за знесене напередодні наметове містечко.

Вночі Геннадія Кернеса відправили на лікування в Ізраїль.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове