Позивний «Сланцевий газ»

Позивний «Сланцевий газ»


Сланцевий газ - це природний газ (98% метан; будинок можна гріти, можна заправити машину, можна сталь варити на заводі) видобувається зі сланцевих порід, на глибині 3 км під землею. Видобовувати такий газ почали зовсім недавно, в 2002 році. Собівартість його виходить в районі 150-200 доларів за тисячу кубометрів, запам'ятайте цю цифру.

Піонерами в галузі видобутку сланцевого газу є США. Почали вони його здобувати, та так старанно, що до 2009 року стали світовими лідерами з видобутку всього природного газу, обігнавши Росію. Газу стало так багато, що світові ціни на нього впали і США почала скорочувати виробництво, розмірковуючи про експорт.

В цей час в Європі, традиційно купуючи газ у монопольній Росії почали проводити геологічні дослідження на предмет наявності сланцевого газу на її території. Знаєте де знайшли? У Франції, Норвегії та увага... в Україні! А знаєте, де в Україні? У Львівській, Тернопільській та увага... в Донецькій і Харківській областях! А знаєте скільки знайшли? А стільки, що вистачить на 230 років всій Україні, включаючи потреби всієї металургійної промисловості. Власне, Україна займає третє місце в Європі за розвіданими покладами сланцевого газу.

Тим часом, Росія запустила кампанію з дискредитації видобутку сланцевого газу. Якщо ви будете ритися в "рунеті", то знайдете багато цікавого - чи не сам сатана дихає цим газом, особливо багато уваги приділяється екологічній небезпеці видобутку газу. А якщо почитаєте англомовні джерела, то з'ясується, що нічого особливо небезпечного в цьому немає. А якщо ви стежите за акціями Грінпіс, то напевно в курсі що російський "Газпром" готується до видобутку нафти з шельфу Печорського моря використовую колись списану платформу "Прирозломного", анітрошки не піклуючись про екологію...

Але повернемося до наших баранів. Пам'ятаєте, я там просив вас запам'ятати собівартість сланцевого газу? Забули? Нагадую, 150-200 доларів за тисячу кубів. А знаєте чому Україна купує газ у Росії? І знову увага... по 430 доларів за одну тисячу кубометрів великодержавного природного газу братньої Росії!

А знаєте де в Донецькій області у 2013 році американська компанія Шелл почала бурити свої перші свердловини? Ой, ви не повірите, тримайтеся... Місто Слов'янськ, чули про таке? Ага, в ньому.

А тепер уявіть собі таку картину. Під боком у Росії, на злиденній Україні тупорилі хохли піднімаються і скидають свого царька; після чого, отримавши кредит МВФ, починають будувати інфраструктуру в одному з найбідніших своїх регіонів, попутно створюючи робочі місця і залучаючи іноземних фахівців; відмовляються від 30 мільярдів кубометрів російського газу по 430 доларів; починають використовувати на своїх заводах свій газ по 150 доларів, знижуючи експортну вартість своєї металургійної продукції...

Треба це Путіну і Росії, чия економіка спочиває на світових цінах на енергоресурси і всенародно любові до стабільності? Ні, думаю, не треба. А може це треба Фірташу, чий "Нафтогаз" добряче [купує і відкатує] газ у Росії? Ні, йому, думаю, теж не треба.

А може Путіну треба завоювати Донбас і самому там видобувати газ, розвивати економіку і все таке гарне? Ні, не треба. Видобуток сланцевого газу знижує світові ціни на природний газ в цілому, а це погано для Росії.

А що ж йому треба? Тиха, а головне - довга, громадянська війна. Місцевий газ ніхто не видобуває, президент не обирається, російський газ продається, а з ним і зброя потихеньку іде для потреб Донецької Республіки... Краса.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове