Шендерович: Путін і "Правий сектор" не можуть існувати один без одного

Агресивний, нахабний президент Росії підвищує рейтинг "Правого сектору", але і український крайній націоналізм виправдовує імперську риторику Путіна, переконаний письменник-сатирик Віктор Шендерович.

Шендерович: Путін і "Правий сектор" не можуть існувати один без одного


Відомий російський письменник, сатирик, драматург і опозиціонер розповів про те, чому Володимир Путін і Дмитро Ярош працюють у зв'язці, а також про те, що Росії і Україні треба заново навчитися розмовляти один з одним.

- Український крайній націоналізм у вигляді "Правого сектору" та імперське хамство Путіна створені одне для одного, працюють у зв'язці і одне без одного не існують, утворюючи два полюси одного конфлікту. Зрозуміло, говорячи про поєднання, я не маю на увазі, що Кремль фінансує Дмитра Яроша. Я про інше: крайнощі сходяться і допомагають один одному.

Візьмемо приклад з нашої спільної радянської історії. Ясно, що в свій час Захід терпів фашизм тільки тому, що протистояв комунізму. А комунізм, в свою чергу, піднімався і безкарно творив те, що творив саме на антифашистській риториці. Це азбука, це наше ХХ століття. Дві злочинні ідеології з різних сторін поставили суспільство перед вибором: або одне, або інше. Але і та, й інша крайність огидні, брехливі і криваві. Ось про що я кажу.

Існування нахабного, агресивного Путіна підвищує рейтинг "Правого сектора". Але й існування українського крайнього націоналізму з усіма його "радощами" дає виправдання для імперської риторики Путіна. Не треба бути Спинозою, щоб розуміти такі очевидні речі.

Сьогоднішня ситуація між нашими країнами - це цілком рукотворна річ, роздута, свідомо підживлена і абсолютно цинічна з боку Росії.


25 березня я проведу в Києві своїй творчий вечір і виступлю на форумі Михайла Ходорковського "Україна - Росія: діалог". Буду говорити не про економіку і геополітику, а про якісь базові етичних речі.

Ми - не економісти, не військові, не політики - повинні сьогодні знову навчитися спілкуватися: нормально, шанобливо, коректно. Необхідно піти від брехні, істерик і хамства, які лунають з російської сторони на адресу України, і розпочати нормальний, поважний діалог. Немає насправді жодної проблеми, яку не можна було б вирішити в рамках відносин Росія-Україна. Сьогоднішня ситуація між нашими країнами - це все цілком рукотворна річ, роздута, свідомо підживлена і абсолютно цинічна з боку Росії.

Знаю, деякі переконані, що російська опозиція повинна намагатися щось робити всередині Росії, а не в Київ їздити. Це зрозуміла і дуже шляхетна теза, але вона не здається мені безперечною. Академік Андрій Сахаров - не нам рівня! - і той до міжнародного співтовариства звертався, намагаючись впливати на власну радянську Батьківщину зовні. Нічого соромно в цьому немає. Мова йде не про зраду національних інтересів, а про їх відстоювання з допомогою світової спільноти в абсолютно новому глобалізованому часу.

Не сумніваюся, що моя поява на київському форумі буде подана і трактована в Росії наймерзеннішим чином. Здогадуюсь, як це обставлять федеральні канали і пропагандистські ЗМІ. Багато цікавого про себе дізнаюся, наприклад, що я жидобандеровець, і що продався українським націоналістам, і що гроші в Держдепі отримую, і що Росію ненавиджу... Прекрасно усвідомлюю, скільки чергової брехні і ненависті на мене виллється. Але мене це не зупиняє, тому що нашим країнам треба навчитися заново розмовляти один з одним.

24-25 квітня в Києві відбудеться Міжнародна конференція "Україна - Росія: діалог!", ініціаторами якої стали: громадська організація "Відкрита Росія" Михайла Ходорковського, російський ПЕН-центр та рух "Третя українська республіка" Юрія Луценка. На конференції, крім Ходорковського, планується виступ екс-міністра фінансів РФ Олексія Кудріна, відомих російських письменників Людмили Улицької і Віктора Шендеровича, журналістів і громадських діячів Сергія Пархоменка, Михайла Шаца і Тетяни Лазаревої.

Завдання конференції, за словами організаторів - провести символічну акцію солідарності російської та української інтелігенції і протидіяти інформаційній війні, яка розгорнулася між двома країнами.

25 квітня в київському Домі офіцерів відбудеться творчий вечір Віктора Шендеровича "Анекдот сильніше, ніж Геродот. Російська сатира і російська влада: від царя Гороха до Путіна".



Наталія Двалі

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове