Яку роль зіграє новий посол США в Росії

Суперпрофесіонал Джон Теффт з високою ймовірністю стане новим послом в Москві взамін не виправдавши довіри попередника. М-р Теффт захищав інтереси США, будучи послом у Грузії та Україні. Дипломат ще з часів холодної війни, він настільки консервативний, що раніше Білий дім не думав спускати його на Кремль. Однак зараз настав час випробувати міцність пазурів "яструба".

Яку роль зіграє новий посол США в Росії


У Москву їде людина, яка вміє впливати на хід подій. Філософія, не будучи точною наукою, слабка у вирішенні історичних диференціальних рівнянь; вона так і не дала нам чесної відповіді на питання про роль особистості в історії. Упав би Рим, не будь Атілли? Впав би СРСР, не запропонуй Громико посадити в крісло, що звільнилося Горбачова? Відповідь може бути тільки суто дипломатичною.

В "Дипломатичному словнику", виданому в 1985 році під редакцією вищезазначеного рекордсмена Андрія Громико (28 років на посаді глави МЗС СРСР), сказано, що агреман - це усна або письмова згода прийняти у себе такого-то посла. Коли агреман отримано, кандидат на посольську посаду стає "персоною грата"; у противному разі він визнається "персоною нон грата", причому мотиви відмови держава не зобов'язана повідомляти - такі правила. Визнання "персоною нон грата" пропонованого посла - маленький, але скандал. І Росія, як би там не було роздратована кандидатурою "яструба" Джона Теффта, не стане обламувати йому крила, посилюючи і без того псуючі стосунки із Сполученими Штатами. Тому питання його прибуття в Москву для продовження кар'єри і служіння інтересам своєї країни можна вважати вирішеним з високим ступенем ймовірності.

ДЖОН ТЕФФТ_______________JOHN F. TEFFT


Яку роль зіграє новий посол США в Росії


Вік: 65 років
Освіта: університет в Мілуокі (бакалавр), Джорджтаунський університет у Вашингтоні (магістр історії).
На дипломатичній службі: з 1972 року

1986-1989 посольство США в Римі, радник з військових і політичних питань
1989-1992 заст. начальника відділу по СРСР/Росії в Держдепартаменті США, куратор військового спрямування
1992-1994 начальник відділу Держдепартаменту США по Північній Європі
1996-1999 заступник посла США в Москві, повірений у справах США в Росії
2000-2003-посол США в Литві
2004-2005 в апараті держсекретаря США відповідає за відносини з Росією, Україною, Білоруссю, Молдовою
2005-2009 посол США в Грузії
2009-2013 посол США в Україні

Державні нагороди США: серед них - за роботу в посольстві в Росії (1999)
Володіє іноземними мовами: іврит, угорська, литовська
Сімейний стан: одружений, дружина - медпрацівник, є дві доньки


Зазвичай посли на своєму посту перебувають чотири роки; Макфол займав Спасо-Хаус вдвічі менший термін. В блозі дипломат написав, що йому важко бути далеко від сім'ї, яка перебралася до Каліфорнії. Деякі російські ЗМІ запропонували свою версію позапланового завершення посольської каденції: посол не впорався з нібито покладеним на нього завданням збаламутити трясовину і не зумів перетворити Болотну площу на Майдан, не зміг активізувати антипутінські виступи. Володимир Жириновський написав 5 лютого в соціальних мережах: "Макфола відкликають зараз, оскільки помітні блискучі результати американського посла в Києві, а в Москві - тиша. Джон Керрі бачить у цьому провину Макфола. Хочуть поставити сатрапа, який загострив би обстановку. Вони зіпсували кар'єру Макфола, і в даному випадку можна лише шкодувати, оскільки більш близького до Росії дипломата ми ніколи не отримаємо в американському посольстві в Москві".

ЩО ДАСТЬ ПРИЗНАЧЕННЯ ТЕФФТА?


Яку роль зіграє новий посол США в Росії
Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"


- У нього славна біографія, він був послом і в Грузії, і в Україні. Звичайно ж, в Росії вважають, що до них направляють спеціаліста з революцій, і це їх напружує. Але на самій-то справі, якщо передумов для революції немає, то ніякої американський посол не допоможе. Теффт був послом під час кризових ситуацій і у нас, і в Грузії під час її протистояння з Росією, він посол антикризового характеру, і його призначення, звичайно, пов'язано з нинішньою ситуацією навколо України. Посилають людину, що добре знає українську специфіку і який може досить адекватно реагувати на виклики Росії до України. Думаю, це і є головна мотивація призначення Теффта. Я вважаю, що росіянам не варто цього боятися. Він сильний професіонал.


Передчасно закінчив московські праці Макфол - кабінетний спеціаліст; дипломатичної практики, крім коротких підготовчих курсів, у нього не було. Теффт, який поїде в Москву, як припускають ті ж ЗМІ, з вводними, схожими на ті, що були у попередника - професійний дипломат, який все життя провів в посольствах Сполучених Штатів і заробив на цьому терені чимало нагород. Досить сказати, що він був послом у Литві, Грузії та Україні. Прийдешнє призначення вважає вирішеною справою і автор недавньої статті в The New York Times. Вона вийшла під заголовком "Ехо холодної війни: Обама викреслює Путіна". Там сказано, що Барак Обама, переконавшись у неможливості налагодити діалог з Володимиром Путіним, залишаючи два з половиною роки свого перебування в Білому домі присвятить "викреслювання" політичних і економічних зв'язків з Росією, залишаючи тільки ті з них, які ще можливі в даній ситуації. Робить він це для того, щоб звести до мінімуму ризики в американо-російських відносинах. З Литвою, Грузією й Україною - країнами, де був послом Джон Теффт - у Росії були відомі складнощі у відносинах. І тому якщо раніше його призначення американським послом в РФ вважалося не особливо вдалим варіантом, то тепер - інша справа.

ЩО ДАСТЬ ПРИЗНАЧЕННЯ ТЕФФТА?


Яку роль зіграє новий посол США в Росії
Кость Бондаренко, політолог, історик


- В Кремлі до призначення ставляться насторожено, тому що Теффт належить до так званих "яструбів". Він працював в Україні, так що в даній ситуації, я думаю, навряд чи це призначення буде сприяти зміцненню американо-російської дружби. Якщо перед ним буде стояти завдання вплинути на вирівнювання відносин України і Росії, то, цілком можливо, це вдасться. Але якщо перед ним немає такого завдання - ну, припустимо, буде поставлено завдання контактувати з Навальним і іншими - то ні про які поліпшення, речі бути не може. Зараз США необхідний певний контроль над ситуацією в Росії, необхідно максимальне ослаблення Росії. Ось тут Теффт може зіграти роль. Посол представляє свою державу, і у нього є достатньо можливостей, які дозволяють неформально впливати на ситуацію. Наприклад, в українській політиці сьогодні посол США є ключовою фігурою.


Російські провладні ЗМІ характеризують Джона Теффта як консерватора, "відомого своєю антиросійською риторикою". Коли в 2009-му направили послом в Україну, заступник директора російського Фонду стратегічної культури Андрій Арешев так прокоментував це призначення: "Це можна розглядати як ознаку посилення дій Вашингтона з підготовки до президентських виборів в Україні. Джон Теффт буде забезпечувати збереження при владі Ющенко через провокування конфлікту з Росією". Однак, як бачимо, якщо завданням американського дипломата було зберегти владу Ющенка, то він з нею впорався.

Роком раніше, коли Теффт служив послом у Грузії, стався грузино-російський військовий конфлікт. У Саакашвілі з Теффтом були прекрасні відносини, але грузинська опозиція не любила американського посла. Режисер-документаліст і колишній міністр Грузії з врегулювання конфліктів Георгій Хаїндрава так сказав про нього: "Посол США Джон Теффт Грузію не любить. Вашингтон хоче використовувати Саакашвілі як жирного черв'яка для наживки, щоб ускладнити справи Росії, а собі з вигодою пробити шлях до нових територій для розширення демократичного простору. А про долю Грузії ніхто не дбає".

ЩО ДАСТЬ ПРИЗНАЧЕННЯ ТЕФФТА?


Яку роль зіграє новий посол США в Росії
Володимир Огризко, міністр закордонних справ України у 2007-2009 роках.


- Я не думаю, що в Кремлі бояться цього призначення: якщо так вже бояться - просто не дадуть агреман. Звичайно, те, що він займав цілий ряд цікавих посад, працював і в Грузії, і в Україні, може викликати в Москві якісь побоювання. Але повторюю: якщо Кремль не захоче, щоб він був послом, він їм не буде. Як посол, Теффт не зможе вплинути на поліпшення відносин, справа тут не в послу. Питання в тому, що Росія почала руйнувати систему взаємовідносин, яка була закладена після війни, тому від окремого дипломата тут абсолютно нічого не залежить. Якщо він буде призначений, то, як мені здається, займеться питаннями, пов'язаними з посиленням ролі громадянського суспільства в Росії - а ось це можливо. Якраз у цих питаннях він активний чоловік.


ЕПІЛОГ__ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Опубліковано Wikileaks. З листування посла США в Україні Джона Теффта з Держдепартаментом

Для службового користування. Гриф наклав посол Джон Теффт

"Колишній президент України Леонід Кучма не може сказати нічого хорошого про чинний "помаранчевий" уряд, який він звинувачує в тому, що воно зруйнувало економіку і міжнародну репутацію країни, а також посилило внутрішній поділ України. Незважаючи на те, що Кучма підтримав кандидатуру свого колишнього прем'єр-міністра Віктора Януковича, він називає другий тур виборів 7 лютого як "вибір меншого з двох зол". Екс-президент заперечує думку про те, що Янукович стане знаряддям Росії, а серед молодих українських лідерів виділяє Яценюка за його "велику проникливість". Він наводить аргументи на користь створення міжнародного консорціуму, який керував би (але не володів) українською газотранспортною системою, і запевняє, що Росія ніколи не відмовиться від мрії повернути Севастополь".



Олександр Ковальчук

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове