Туск: Об'єднана Європа може розірвати російський енергетичний зашморг

Створення енергетичного союзу країн ЄС може відновити конкуренцію на енергетичному ринку Європи і дозволить досягти більшої енергетичної незалежності в світі. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у своєму блозі на Financial Times пропонує п'ять кроків, які дозволять країнам ЄС перейти із залежності від Росії до положення енергетичної самодостатності.

Туск: Об'єднана Європа може розірвати російський енергетичний зашморг
Дональд Туск --- прем'єр-міністр Польщі з 16 листопада 2007 року


Незалежно від того, як розвивається протистояння в Україні, один урок гранично ясний: надмірна залежність від російських енергоносіїв робить Європу слабкою. І Росія не продає свої ресурси задешево - принаймні, не для всіх.

Це, звичайно, основи економіки. Основний постачальник має право підвищити ціни і скоротити поставки. Спосіб виправити це викривлення ринку просте. Європа повинна протистояти монопольному становищу Росії з допомогою єдиного європейського органу, на який буде покладена функція купівлі газу.

Як тільки це буде зроблено, Європа повинна зайнятися більш довгостроковим завданням руйнування газової монополії Росії і відновлення вільної ринкової конкуренції. Правда, це зажадає від уряду країн Європи прийняти єдину позицію. Але такі "подвиги координації" ЄС робив і раніше.

ЄС займається створенням банківського союзу, фінансового фундаменту європейських інститутів. 28 членів блоку спільно купують уран для своїх атомних електростанцій через Євроатом - європейське агентство з атомної енергії. Той же підхід слід застосувати у випадку з російським газом.

Європа повинна зайнятися більш довгостроковим завданням руйнування газової монополії Росії і відновлення вільної ринкової конкуренції.


Тому я пропоную енергетичний союз. Він поверне європейський проект до його коренів. Герман Ван Ромпей, президент Європейської ради, порівняв сьогоднішні енергетичні проблеми з проблемами 60-річної давності - проблемами, які породили Європейське співтовариство вугілля і сталі (економічне об'єднання країн Європи, передує появі Європейського Союзу).

Не важливо: вугілля, сталь, уран, гроші чи газ, - основною ідеєю ЄС завжди було об'єднання Європи, поглиблення безпеки і встановлення справедливих правил там, де ринкові сили не справляються. Енергетичний союз теж може ґрунтуватися на солідарності і спільних економічних інтересах. Ось приблизні шість принципів майбутнього союзу.

По-перше, Європа повинна розробити механізм спільних енергетичних контрактів з Росією. Він буде створений в кілька етапів. Спочатку двосторонні угоди повинні бути повністю позбавлені будь-яких таємних і спотворюючих ринкових положень; потім може бути створений шаблон договору для всіх нових газових контрактів; і нарешті, Європейська комісія повинна буде брати участь у всіх переговорах.

По-друге, механізми, що гарантують солідарність між державами-членами, повинні бути посилені на випадок припинення поставок енергоносіїв, подібних до подій холодної зими 2009 року, коли через суперечки між Росією і Україною була зупинена подача газу в ряд країн ЄС. Європа повинна бути впевнена в тому, що гарантовані поставки газу, запаси в сховищах достатні, а газові мережі працюють безперебійно.

По-третє, ЄС повинен підтримати створення адекватної енергетичної інфраструктури. Сьогодні принаймні 10 країн - членів ЄС отримують від одного постачальника - "Газпрому" - більше половини споживаного ними газу. Деякі країни повністю залежать від контрольованого державою газового гіганта Росії. У країнах, де безпека енергопостачання слабка, газова інфраструктура повинна бути побудована з допомогою ЄС. Такі проекти повинні здійснюватися з максимально допустимим рівнем співфінансування з Брюсселя - 75%.

Принаймні 10 країн - членів ЄС отримують від одного постачальника - "Газпрому" - більше половини споживаного ними газу.


По-четверте, Європа повинна дозволити повне використання викопних видів палива, зокрема вугілля та сланцевого газу. В східних державах ЄС, включаючи Польщу, вугілля є синонімом поняття енергетичної безпеки. Жодна країна не повинна примушуватися до видобутку копалин, але ніхто не повинен бути позбавлений можливості здобувати їх, поки це робиться в рамках стійкого розвитку. Ми повинні боротися за чистоту планети, але у нас також повинен бути безпечний доступ до енергетичних ресурсів і робочі місця для його фінансування.

По-п'яте, ми повинні достукатися до наших партнерів за межами Європи. Світовий газовий ринок - недавній винахід. В часи Європейського співтовариства вугілля і сталі, газ не можна було перевозити на кораблі; сьогодні завдяки технологічному прогресу у нас є інструменти, необхідні для створення єдиного європейського ринку. Підписання договорів з новими постачальниками могли б змінити ситуацію на європейському енергетичному ринку. Одна можливість полягає в договорах з США, де сланцеве виробництво в останні роки розвивається високими темпами. Іншою можливістю є Австралія - висхідна зірка експорту скрапленого природного газу.

В 2005 році ЄС спільно з вісьмома своїми східними сусідами створив Енергетичне співтовариство для розширення газового ринку Європи на схід. Він повинен бути посилений. Нам потрібно підвищити енергетичну безпеку не тільки ЄС, але і Європи в цілому.

Польща була в авангарді таких рішень. Наша країна першою запросила Європейську комісію прийняти участь в газових переговорах з Росією. За останні сім років Польща інвестувала більше €2 трильйонів на підвищення своїх потужностей для зберігання газу, будівництво газового терміналу, яка підключає її до газової мережі для Німеччини і Чехії, а також у розвиток поновлюваних джерел електроенергії.

Нам потрібно підвищити енергетичну безпеку не тільки ЄС, але і Європи в цілому.


В зародку ЄС було закладено просте бачення - загальний контроль і загальна частка у виробництві сталі і видобутку вугілля. Настав час зміцнити інтеграцію в енергетичній сфері. Тепер, коли нові технології це дозволяють, а старі виклики вимагають цього, ми навряд чи можемо дозволити собі цього не робити.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове