Чим Microsoft і Hewlett-Packard можуть нашкодити Росії? Думки експертів

Чим Microsoft і Hewlett-Packard можуть нашкодити Росії? Думки експертів


Американські IT-компанії Microsoft, Oracle, Symantec і Hewlett-Packard найближчим часом можуть припинити співпрацювати з російськими структурами, стосовно яких влада США ввела санкції. Як це вплине на російських користувачів, ми з'ясовували у експертів.

У користувачів просто відключиться комп'ютер.


Поки неясно, які конкретно кроки щодо обмежень передбачають IT-корпорації США. Однак у перерахованих компаній є можливість практично відключити деяких російських користувачів комп'ютери. Про це розповів у коментарі голова правління компанії Telesens international Едуард Рубін.

Чим Microsoft і Hewlett-Packard можуть нашкодити Росії? Думки експертів
Едуард Рубін


"Ці IT-компанії можуть зупинити оновлення сервісів, припинити поширювати нові версії програм на території Росії, скасувати онлайн підтримки. Багато російських структур, банки, телекоми отримають великі проблеми, так як використовують гарячу лінію постійно. Якщо США підуть далі і відключать онлайн-реєстрацію своїх програм, для багатьох компаній це буде те ж саме, що вимкнути комп'ютер. Таку функцію має, наприклад, Windows-8. Можете собі уявити, у всіх користувачів, у яких встановлений Windows-8, просто візьме і вимкнеться комп'ютер. До речі, це може статися і з телефонами, які працюють на платформах Android та Apple. В один момент є ймовірність відключення цих девайсів від мережі", - пояснив Едуард Рубін.

Обивателів ці санкції не торкнуться


Чим Microsoft і Hewlett-Packard можуть нашкодити Росії? Думки експертів
Антон Носик


Відомий блогер, людина, яку називають одним з "батьком Рунета " Антон Носик впевнений - провідні IT-корпорації США можуть нашкодити уряду Росії, але прості користувачі не постраждають.

"Ці санкції зовсім не означають, що компанії вийдуть із зобов'язань перед людьми, які купили їх продукцію", - пояснив в коментарі ситуацію Антон Носик.

"Санкції припиняють відносини, які передбачають надання послуг владі Російської Федерації в рамках великих контрактів. Коли ви купуєте товар Microsoft, то ви не є Росією, ви є клієнтом Microsoft і щодо вас санкцій немає. Щодо вас, навпаки, є зобов'язання щодо підтримки. Санкції - це про технологічну міць Росії як держави. А не про можливість російським громадянам купувати, використовувати і оновлювати програмне забезпечення", - вважає Носик.

На думку блогера, наміри IT-корпорацій США російським обивателям не страшні, а от внутрішні нововведення вже торкнулися держслужбовців.

"Санкції можуть торкнутися обивателя в тому випадку якщо він державний службовець. Вже зачепили. Але не з американської сторони, а від своїх. Коли у нас Міністерство зв'язку оголосило, що воно патріотичненько виходить з платформи Apple і заходить на платформу Samsung, чиновникам, яким зараз належить з iPad перейти на Galaxy Tab, зовсім невесело", - сказав Антон Носик.

Американські IT-компанії лякають Росію


Чим Microsoft і Hewlett-Packard можуть нашкодити Росії? Думки експертів
Віталій Ставропольський


Те, що Microsoft і Hewlett-Packard можуть припинити обслуговувати російські компанії, це скоріше залякування, вважає керівник IT-проектів і творець IT-парку в Харкові Віталій Ставропольський.

Ці компанії лише підтверджують можливості США серйозно нашкодити Росії, але на збитки вони, швидше за все, не підуть, розповів Ставропольський.

"Думаю, санкції будуть полягати в тому, що Microsoft, Oracle і Hewlett-Packard не стануть укладати нові договори з російськими компаніями. Зобов'язання за вже підписаними договорами вони навряд чи порушать. Це збитки. Поки їх наміри можна розцінювати як серйозну потенційну загрозу. Тому, що залежність великих компаній від технічних рішень американських IT досить солідна. Це та інформаційна безпека, та обслуговування баз даних, і забезпечення робочих місць співробітників. В першу чергу можуть постраждати банківський бізнес і страхові компанії. Потім - роздрібні мережі. Я особисто не вірю, що американські компанії підуть на це. Однак, навіть якщо загроза буде реалізована, завжди є альтернативні рішення. Хоча, звичайно, пристойну заміну того ж Windows знайти буде вкрай складно ", - вважає Ставропольський.

Перший санкційний список стосовно Росії США оголосили 21 березня, відразу після анексії Криму. У нього потрапили 27 громадян РФ і банк "Росія".

Друга хвиля каральних заходів була прийнята 28 квітня в зв'язку з відсутністю прогресу у вирішенні українського кризи. Санкції були введені проти ще семи російських громадян і 17 компаній, пов'язаних з Володимиром Путіним.

29 квітня міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard оголосили про припинення обслуговування карт російських "СМП-банку" і "Інвесткапіталбанка" у зв'язку з прийнятими Вашингтоном санкціями.

30 квітня "Газета.Ру" з посиланням на власні джерела повідомила про те, що провідні IT-корпорації США незабаром можуть припинити співпрацю з російськими банками і компаніями, щодо яких американська влада ввела санкції.


Анна Гін

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове