Захід готовий пробачити Путіна?

Публікації найавторитетніших світових видань про авіакатастрофу малайзійського Boeing 777 можна умовно поділити на "до" і "після" засідання Ради безпеки РФ 22 липня. Сайт Кремля оприлюднив лише загальні заяви президента Путіна про те, що Росії нічого не загрожує, вона нічого не порушувала, але західні видання, мабуть, у його виступі щось прочитали між рядків. Ми проаналізували, чому Путіна перестали називати "вбивцею" і на кого тепер вкаже перст світової громадськості.

Захід готовий пробачити Путіна?
The Guardian: Щоб зберегти обличчя, Путін може захотіти перекласти всю відповідальність на сепаратистів. Карикатура: themoscowtimes.com



Експерти з усього світу не раз стверджували, що президент Росії Володимир Путін - людина честолюбна, критику він категорично не сприймає, вини своєї ніколи не визнає і найбільше боїться уславитися боягузом. Аналітики пропонували надати Путіну шляхи відступу: перекласти провину за катастрофу МН-17 на недалеких бойовиків і забрати найманців додому. Конфлікт вирішиться, не треба санкцій та розслідувань. Тільки чи пробачать люди безкарне вбивство своїх рідних і близьких?

ДО

На наступний день після катастрофи пасажирського літака, 18 липня, американська розвідка попередньо підтвердила, що Boeing 777 збили проросійські бойовики з зенітної установки "Бук". 19 липня спецслужби США заявили, що ракету запустили з міста Сніжне Донецької області, а установку повернули назад в Росію, звідки її доставили за кілька тижнів до події.

В понеділок 21 липня The Times опублікував матеріал під заголовком "Дані розвідки США садять РФ на лаву підсудних". У своїй доповіді спецслужби повідомили, що Росія надала бойовикам зброю, з якої був збитий рейс MH-17; що глава РФ Володимир Путін особисто дозволив бойовикам проходити військове навчання в Росії, де їх навчили користуватися зенітками. Представники США заявили, що зенітні системи, з яких був збитий Boeing - частина колони з 150 військових машин, поставлених бойовикам з РФ раніше.

Британський The Independent 18 липня написав, що "Путін повинен понести відповідальність за акт державного тероризму". Журналісти заявили, що Європа не досить покарала Росію за анексію Криму і не повинна знову повторити цю помилку.

Захід готовий пробачити Путіна?
"Катастрофа МН-17: Ігри закінчені, пан Путін" Скріншот: The Independent


Відомий журналіст британської The Guardian, колишній московський кореспондент Sunday Times і BBC, автор книги "Сильний лідер Володимир Путін і боротьба за Росію" Ангус Роксбург відреагував на відеозвернення президента Росії про катастрофу МН-17 потоком критики. Кореспондент написав, що Путін відчайдушно шукає способи врятувати своє обличчя, тому потрібно дозволити йому зректися зв'язків з сепаратистами. Він назвав терористів на Донбасі "набродом російських сепаратистів-бандитів, з-за якоїсь явної некомпетентності Путін опинився по вуха в лайні" і "шайкою п'яних збройних гарячих голів".

Перші сторінки газет і журналів відображали відчай і злість людей на президента Путіна. Журналісти активно використовували слово "вбивця" по відношенню до президента Росії.

Захід готовий пробачити Путіна?
Британське видання Daily Mirror із заголовком "Жертви Путіна". Фото: mirror.co.uk


ПІСЛЯ

Вранці 23 липня поширюється інформація від американської розвідки про те, що, можливо, російська сторона побічно не причетна до трагедії. Bloomberg передає слова трьох представників спецслужб США, які заявили, що ракета дійсно могла бути випущена "з "Бука" російського виробництва з території, контрольованої проросійськими повстанцями". Журналіст Bloomberg зазначив, що агенти на цей раз утрималися від звинувачень у бік Москви, лише зазначивши, що аварія сталася в умовах, які Росія допомогла створити". Експерти розвідки відмовилися надати знімки з супутників, показавши лише фотографії з соцмереж.

The Independent висунув СБУ звинувачення у фальсифікації відео і фотодоказів вини терористів. На головній сторінці сайту - заголовок "Доказ пропаганди? Чи справді російський "Бук" припаркований на цій тихій площі?"

"Це фотографія, яка може зіграти вирішальну роль у доведенні смертоносного вчинку. Або ж може бути відхилена як підроблена, не більше ніж сира пропаганда", - пише видання. Кореспонденти стверджують, що у вівторок відшукали місце, зображене на фото, і 90 хвилин опитували місцевих жителів. За даними журналістів, крім подруги продавчині з магазину навпроти, ніхто не бачив цього "Бука" тут раніше.

Захід готовий пробачити Путіна?
"Доказ пропаганди? Чи справді російський "Бук" припаркований на цій тихій площі?" Скріншот: independent.co.uk


Медіа несподівано повернулися до витоків "української кризи" і пояснили всю ситуацію спочатку. Тепер звинувачення в бік президента Путіна замінилися "викриттями" лідерів бойовиків Ігоря Гіркіна та Олександра Бородая.

У матеріалі "Хто такі проросійські повстанці в Україні?" CNN називає терористів "проросійськими бойовиками без централізованого командування". Публікація розповідає про громадян РФ Бородая і Гіркіна, акцентуючи увагу на їх зв'язках з Москвою. Телеканал цитує численні заяви Путіна і інших представників Кремля.

The Guardian публікує матеріал Ніла Харві, в якому стверджує, що проти української армії на Донбасі воюють люди, ображені фактом "повалення фашистами, підтримуваним Заходом" колишнього президента України Віктора Януковича. На його думку, терористами "київський режим" називає людей, не здатних змиритися з "шаленою атакою" президента Порошенко (антитерористичною операцією). Тут же Харві виступає з різкою критикою на адресу вищезгаданого матеріалу британця Ангуса Роксбурга.

Обкладинки деяких газет і журналів змінили гнів і пошуки винних на гіркоту втрати.

Захід готовий пробачити Путіна?
На першій сторінці The New York Times фотографія з підписом "Скорботні незнайомці". Скріншот: nytimes.com

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове