Огляд іноЗМІ за тиждень: Поки Путін буде розширювати кордони імперії, бездіяльність Європи очистить його совість

Цього тижня світові аналітики як ніколи активно обговорювали тактику президента Росії Володимира Путіна, передбачали його дії і винаходили важелі впливу на "царя XXI століття". "Ми" спробували з'ясувати, батогом або пряником західними лідерами варто відновлювати мир в Європі.

Огляд іноЗМІ за тиждень: Поки Путін буде розширювати кордони імперії, бездіяльність Європи очистить його совість


Після трагічної аварії малайзійського Boeing 777 експерти численних західних ЗМІ не перестають говорити про шкоду і користь санкцій, тривалості та результативності міжнародного розслідування і політиці, настільки популярного в Росії і не такого однозначного за кордоном Володимира Путіна.

РОСІЙСЬКА РУЛЕТКА ДЛЯ ПУТІНА


Журналіст американського Forbes Грег Сателл вважає, що тактика Путіна складається з трьох компонентів, які циклічно слідують один за одним: прорахунок, провал і ескалація. На думку експерта в області цифрових стратегій та інновацій, на кожному етапі "цинічної війни проти України" Путін прораховується, а потім піднімає ставку: починаючи від вбивства невинних на Майдані і закінчуючи запуском ракети в пасажирський літак.

Політологи називають президента РФ "талановитим тактиком з поганим смаком на широке стратегічне мислення". За словами Сателла, спочатку Путін вирішив створити Євразійський економічний союз як прелюдію до великої Російської імперії і для цього відчайдушно потребував в Україні. "До початку кризи Україна повільно рухалася в бік Європи, зараз вона активно тікає від Росії", - пише журналіст.

Сателл вважає, що тепер Путіну залишилося або зрадити власним амбіціям, або продовжити ескалацію конфлікту на свій страх і ризик. Експерт зазначив, що в цій ситуації важливо усвідомлювати три фактори. По-перше, президента Росії неможливо залякати. По-друге, кожен день вихідці з СРСР вмирають, а українці народжуються. Нове покоління, за його словами, це добре освічені люди, технічно просунуті і з великим досвідом подорожей. І останнє, в найближчі пару років ціна на нафту істотно впаде і, разом з санкціями, це спустошить російську економіку і значно обмежить свободу дій Путіна.

У статті під назвою "Промах Володимира Путіна" професор політології Каліфорнійського університету, автор книги "Повернення: Шлях Росії від Горбачова до Медведєва" Деніел Трейсман стверджує, що президент Росії сам себе загнав у глухий кут. На думку експерта, наміри Путіна примусити новообраного президента України Петра Порошенка прийняти кремлівські умови гри розбилися у рішучу військову кампанію другого.

"Путін зробив себе заручником грубої недалекості бойовиків", - пише Трейсман для CNN. Політолог вважає, що президент РФ стоїть перед дилемою, дозволити яку можна лише кинувши кості. На думку експерта, у Путіна є два виходи, однаково небезпечні для його режиму: заперечувати результати міжнародного розслідування, стати світовим ізгоєм і дозволити економіці своєї країни впасти в хворобливу рецесію, або визнати вердикт слідчих, припинити підтримку сепаратистів, уславитися боягузом серед своїх співвітчизників і показати, що його пропагандисти - брехуни.

ВІЙНА ЧИ МИР?


Британський журналіст і письменник Саймон Дженкінс назвав свій матеріал для The Guardian "Насміхатися над гордістю президента Путіна і перевіряти на міцність його параною - дурість". Дженкінс пише про те, що президент РФ зараз вразливий і злий, як ніколи, світ повинен перестати тиснути на нього і шукати винних в аварії малайзійського літака.

Автор вважає, що катастрофа була халатністю, випадковістю, але ніяк не змовою, так що не має значення, хто спустив курок. Журналіст говорить про те, що діяти за принципом "де кров - там злочинець" нелогічно. "Те, що відбулося, - це жахливий безлад в бандитській країні", - написав він. На його думку, президент США Барак Обама проявив себе, як "ганчірка", його французький колега Франсуа Олланд - як миротворець, а прем'єр Великобританії Девід Кемерон - лицемір.

Дженкінс радить прислухатися до Конфуція і надати ворогові міст для відступу. На його думку, єдиний світовий лідер, хто це розуміє, - це федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. "Слава богу, що є Німеччина", - підсумував журналіст.

ЗЛОЧИН БЕЗ ПОКАРАННЯ


Кореспондент американського журналу TIME Саймон Шустер розкритикував пасивність світових лідерів в чиненні тиску на російську сторону. Журналіст упевнений, що політики діють так, побоюючись втратити своїх виборців, не зацікавлених у військовому конфлікті з кремлівськими маріонетками. За його словами, "цар XXI століття" зміцнює свої позиції в світі, створюючи проблеми, вирішити які може тільки він сам. Західні лідери змушені одночасно і засуджувати його дії, і благати про вирішення конфліктів.

На думку кореспондента TIME, розслідування трагедії Boeing 777 може тривати роками і ні до чого не привести, адже очевидні винуватці катастрофи мали в своєму розпорядженні кілька днів на знищення доказів. Поки Путін буде працювати над створенням "Великої Європи" від Португалії до Тихого океану, бездіяльність Європи очистить його совість.

ЗАХІД ПОСТАВИТЬ ЕКОНОМІКУ РОСІЇ НА КОЛІНА. ЯКЩО ЗАХОЧЕ


Берлінський кореспондент ВВС Стівен Еванс пише, що Меркель як вчений завжди буде дивитися на речі прагматично, вона не прихильник широких жестів і в будь-який момент готова піти назустріч Путіну. Журналіст підкреслює взаємозалежність економік цих двох країн. Німеччина виробляє автомобілі для росіян, промислові хімічні продукти та обладнання для модернізації російської економіки, а російська сторона - газ, на який спирається німецька економіка.

Росія - одинадцятий за величиною експортний ринок Німеччини, а Німеччина є сьомою за величиною споживачем російських товарів і послуг. Німеччина отримує близько третини своєї нафти і газу з Росії, третина експорту ЄС надходить до Росії з Німеччини. Еванс вважає, що будь-які перебої в торгових взаємовідносин цих країн нашкодять німецьким компаніям не менше, ніж російським.

Член комітету сенату США з розвідки, колишній посол США у ФРН, сенатор Ден Коутс розповів Fox News про свій законопроект, що забороняє всі державні контракти з "путінськими торговцями зброї". За словами сенатора, ЄС і США повинні об'єднатися і нанести удар по крихкій і залежній російській економіці, ввівши санкції на російський енергетичний сектор і експорт озброєння, підтримуваний Москвою. Коутс заявив, що зараз Путін сам вибирає, заплатити високу ціну або завершити конфлікт, і, якщо президент РФ зробить неправильний вибір, Захід поставить російську економіку на коліна.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове