Людині потрібні всі вітаміни » Людина - mortal Mortal-Людина

Людині потрібні всі вітаміни

Наука не спинилася на досягнутому. Вчені експериментували далі і збагатили вітамінологію новими даними. Видатні вітамінологи встановили, що вітаміни необхідні не тільки для запобігання і лікування авітамінозі, але й для кращого засвоєння організмом харчових речовин, для росту та відновлення клітин і тканин організму.

Дослідження показали, що особливо важливими є вітаміни для здоров’я дітей. Регулярно приймаючи з їжею вітаміни, діти добре розвиваються фізично і розумово, краще вчаться, менше втомлюються, дуже охоче займаються спортом, спокійніше сплять і краще відпочивають.

При харчуванні, що містить достатню кількість вітамінів, у дітей рідше бувають заразні хвороби: грип, ангіна, кір, скарлатина, дифтерія та ін.

Щеплення проти різних хвороб ефективніше діють на тих дітей, які весь час дістають достатню кількість вітамінів. Як же забезпечити організм цими необхідними речовинами?

Людині потрібні всі вітаміни


Більшість вітамінів міститься в харчових продуктах, але в різній кількості, залежно від пори року, сорту продуктів і тривалості їх зберігання. Тому іноді доводиться збільшувати введення вітамінів в організм. У таких випадках на допомогу приходять вітамінні препарати, виготовлені штучним, хімічним способом. Учені вивчають, як впливає відсутність у їжі тих чи інших вітамінів на організм, виявляють дію вітамінів на різні хвороби, вивчають потребу дітей у вітамінах залежно від їх віку, особливостей клімату, в якому вони живуть.

Наука встановила, що дітям, які живуть на півночі або півдні, треба більше вітамінів, ніж дітям помірного клімату. Пояснюється це тим, що діти півдня п’ють багато води і втрачають вітаміни з потом, а дітям, які живуть в умовах холодної і довгої північної зими, не вистачає сонця, і під впливом холодного клімату у них підвищується потреба організму у вітамінах.

Людині потрібні всі вітаміни


Учені дослідили вміст вітамінів у різних продуктах і встановили норми денного споживання їх. Вони розробили правильні способи зберігання і готування їжі, які забезпечують збереження вітамінів.

Тепер відкрито вже до 30 вітамінів. Найчастіше їх позначають великими літерами латинського алфавіту. Такі вітаміни як А (а), В1 (бе-один), В2 (бе-два), РР (пе-пе), С (це) і D (де) – найважливіші для людини. Необхідні для організму і всі інші вітаміни: вітамін В6 (бе-шість), фолієва кислота, вітамін В12 (бе-дванадцять), Е (е), Р (пе), К (ка), та інші.

Вітамін А міститься у вершковому маслі, молочних продуктах і яйцях. Найбільше вітаміну А в жирі печінки (так званий риб’ячий жир) деяких морських риб (тріски, морського окуня та ін.) і морських тварин (кита, тюленя та ін.). В 400 кг. печінки кита міститься стільки ж вітаміну А, скільки в 10 т. вершкового масла або 5 млн. яєць. Дуже багата на вітамін А печінка ссавців (корови, бика, свині).

Людина дістає вітамін А не тільки в продуктах тваринного походження, але і у вигляді речовини, що міститься в овочах та зелені. Потрапляючи в організм людини або тварин, речовина ця перетворюється у вітамін А (провітамін А). вперше її виявили в моркві, яка по-латині називається «карота». Тому її назвали «каротином».

Людині потрібні всі вітаміни


Особливо багато каротину в червоній моркві, зеленій цибулі, шпинаті, червоних помідорах, листі салату, зеленому горошку.

З плодів найбагатші на каротин свіжі і сушені абрикоси, мандарини, апельсини, персики, а з ягід – обліпиха і горобина. Штучний вітамін А і каротин виробляють на заводах і продають в аптеках.

Вітамін А потрібний для нормального зору. Якщо людина не дістає вітаміну А, у неї знижується гострота зору в сутінках, а при тьмяному світлі вона нічого не бачить, так само, як кури ввечері. Тому ця хвороба і називається «курячою сліпотою».

Багато вітаміну В1 є в зерні і в продуктах його переробки, особливо в хлібі з пшеничного борошна грубого помелу, хлібі з борошна другого сорту і житньому. А білий хліб з борошна вищого сорту майже не містить вітаміну В1. Досить багато вітаміну В1 у гречаних і вівсяних крупах. Манні крупи і рис його не мають. Багаті на нього бобові рослини: горох, соя, квасоля, сочевиця. Багато вітаміну В1 у пивних і пекарських дріжджах, у печінці, нирках, причому свиняча печінка і свиняче м'ясо багатші від інших на цей вітамін.

Вітамін В1 досить стійкий. При варінні страв і випіканні хліба втрачається лише невелика частина його. Коли в їжі нема вітаміну В1, людина захворює на бері-бері.

Вітамін В2 дають нам м’ясні і молочні продукти і яйця. Багато вітаміну В2 в пекарських і пивних дріжджах. Далеко бідніші на нього зернові продукти і овочі.

Як і вітамін А, вітамін В2 важливий для зору. Але особливо велике його значення для росту організму і загоювання ран та виразок.

Людині потрібні всі вітаміни


Коли піддослідним білим пацюкам не давати вітаміну В2, вони перестають рости, у них куйовдиться і випадає шерсть і утворюються виразки на тілі.

Вітамін РР – протипелагричний – міститься у значній кількості в м’ясі, печінці, нирках великої рогатої худоби, а також у пшениці і гречці. Коли людина дістає недостатню кількість вітаміну РР, вона захворює на пелагру, що викликає тяжкі розлади нервової системи, кишечника, появу навесні червоних плям на обличчі, шиї, руках і ногах. У 1937 році було встановлено, що вітамін РР – це нікотинова кислота, яку також виробляють на заводах.

Як уже відомо, людина, коли в їжі нема вітаміну С, захворює на цингу. Вітамін С, що захищає від цинги, є у багатьох рослинних продуктах: картоплі, білоголовій капусті, брукві, цвітній капусті, зеленій цибулі, хріні, помідорах, редисці, салаті та ін.. є він і в суницях, полуницях, малині, агрусі, горобині, обліписі та морошці. З ягід особливо багата на нього чорна смородина; журавлина ж бідна на вітамін С.

Людині потрібні всі вітаміни


Багаті на вітамін С лимони, апельсини, мандарини, деякі сорти яблук (антонівка і титівка), але ще більше міститься його в плодах червоної шипшини.

Аскорбінову кислоту виробляють у великій кількості на заводах. Вітамін С дуже легко руйнується під впливом повітря, світла і металів (міді та заліза). Це треба мати на увазі при варінні овочів і фруктів.

Вітамін D трапляється тільки в організмі тварин. У рослинах міститься речовина, яка переходить у вітамін D після освітлення її ультрафіолетовим промінням. Так дістають вітамін D на заводах. В організмі людини вітамін D утворюється при освітленні шкіри сонцем або штучним «гірським сонцем» (кварцовою лампою).

В харчових продуктах вітаміну D мало. Найбільше його в жирі печінки, м’ясі та ікрі деяких риб. Найбагатші джерела його – це вітамінізований медичний риб’ячий жир. Деяка кількість цього вітаміну міститься в печінці великої рогатої худоби та свині, в яєчному жовтку і вершковому маслі.

Вітамін D допомагає затримуванню вапняних солей і фосфору в організмі і відкладенню їх у кістках. При недостачі вітаміну D в їжі або при недостатньому сонячному освітленні кістки дитини втрачають вапно, розм’якшуються – і вона захворює на рахіт.

Вітамін В6 досить поширений у тваринних і рослинних продуктах, у дріжджах, пшениці, печінці, рибі, яловичині, бобових рослинах. У молочних продуктах, овочах і фруктах його мало.

Людині потрібні всі вітаміни


При недостачі вітаміну В6 піддослідні білі пацюки захворюють на авітаміноз В6 – так звану пацюкову пелагру. У них червоніють і опухають лапки, мордочка і кінчик хвоста, грубішає і куйовдиться шерсть.

Діти при недостачі в їжі вітаміну В6 схильні до захворювань шкіри на мокнучий висип – екзему.

Фолієва кислота дістала свою назву від латинського слова «фоліум», що означає по-українському «лист», бо її вперше було виділено з листків шпинату. Фолієва кислота міститься в дріжджах, печінці, зелених листках рослин. При відсутності її в харчуванні діти можуть захворіти на особливе «харчове недокрів’я». ця хвороба виявляється в порушенні правильного утворення червоних кров’яних тілець у кістковому мозку.

Вітамін В12 було виділено вперше у вигляді червоної речовини з печінки бика. Ця речовина дуже добре діє при злоякісному недокрів’ї, далеко сильніше (приблизно в 1000 раз), ніж фолієва кислота. Міститься вона в печінці в дуже малій кількості. Так, з 4 т. печінки було виділено тільки 1 грам цієї речовини. У великій кількості вона міститься в нирках великої рогатої худоби, а також у молоці, сирі, яйцях та інших продуктах. Цей вітамін, як і фолієва кислота, потрібний для правильного кровотворення.

Особливе значення вітаміну В12 – в його впливі на ріст і фізичний розвиток дітей. Він добре діє і при недостатньому харчуванні дітей.

У 1936 році з червоного стручкового перцю (паприки) і лимона було виділено речовину, яка збільшує міцність найтонших кровоносних судин (капілярів). Її було названо вітаміном Р (від слова «паприка»). Після цього з апельсинів, листків гречки і зелених листків чаю було виділено інші речовини, що також діють на організм. Їх з успіхом застосовують при захворюваннях, пов’язаних з порушенням міцності стінок тонких кровоносних судин, які приводять до кровоточивості. Вітамін Р тісно зв’язаний з вітаміном С: він допомагає найкращому засвоєнню організмом вітаміну С.

Людині потрібні всі вітаміни


Впливає на кров ще вітамін К. свою назву він дістав від слова «коагуляція», що означає зсідання крові. Міститься він у зелених листках капусти, кропиві, пшениці, салаті та інших рослинах.

Коли вітаміну К нема в їжі або його погано засвоює організм, то у дітей, особливо у немовлят, від недостачі в організмі особливої речовини, потрібної для зсідання крові, можуть початися кровотечі.

Наша невелика розповідь про вітаміни підходить до кінця. Її написано для того, щоб пояснити, яке велике значення вони мають для здоров’я людини, і показати, як при правильному харчуванні дістати всі потрібні вітаміни. Якщо з тих чи інших причин не можна забезпечити харчування з достатньою кількістю вітамінів, то треба додатково приймати вітамінні препарати. Такі препарати виробляють на заводах і продають в аптеках та спеціальних магазинах у вигляді кульок, таблеток, цукерок, порошків і вітамінів, розчинених в олії або риб’ячому жирі. І хоч іноді ці препарати не дуже смачні, зате вони так само корисні, як і вітаміни, що містяться в натуральних харчових продуктах.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2016 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове