ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ

Білки, жири і вуглеводи їжі потребують попередньої переробки, бо їх молекули дуже великі і не можуть пройти крізь стінку кишки в кров. Щоб відбулося всмоктування, вони мають бути перетравлені, тобто розщеплені на простіші речовини, молекули яких значно дрібніші і можуть розчинятися у воді.
Білки містяться в м’ясі, рибі, яйцях, хлібі, крупах, молоці і в невеликій кількості майже у всіх інших продуктах. Їх частинки особливо великі. Поступово розщеплюючись, білки перетворюються в порівняно дрібні частинки – амінокислоти, що складаються з одного або кількох десятків атомів. Амінокислоти – це немовби цеглинки, з яких і побудована частинка білка. До складу кожного білка входить кілька (до двох десятків) таких цеглинок. Амінокислоти неоднакові, відрізняються одна від одної і мають свої особливості.
ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИВ тілі кожної тварини і рослини міститься багато різних білків. Кожний орган має свої особливі білки. Мало того, дослідження показали, що білки різних тварин і рослин теж неоднакові. Вони відрізняються один від одного кількістю кожного сорту амінокислот, що входять до їх складу, і взаємним розміщенням їх.
Якими б продуктами не харчувалась людина, кожний орган її тіла будує з амінокислот тільки свої білки, що відрізняються від усіх інших.
Жири, що входять до складу їжі, також неоднакові. В кишечнику при їх розщепленні утворюються всім відомий гліцерин і солі жирних кислот, або, просто кажучи, мило. В стінці кишки знову утворюється жир, але уже не той, який було прийнято з їжею, а особливий, властивий людині. До вуглеводів їжі належать крохмаль і різні види цукру. Вуглеводи містяться в хлібі, крупах, картоплі, молоці, а також в овочах і фруктах. Розщеплюючись, вони утворюють головним чином частинки виноградного цукру, або глюкози. Вітаміни, мінеральні речовини, вода всмоктуються без попереднього розщеплення.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове