ТРАВНІ СОКИ
Для перетравлення поживних речовин потрібні соки: вони виробляються в травних залозах. Такі залози містяться в різних ділянках органів травлення. Біля порожнини рота розміщені три пари великих слинних залоз, а в порожнині живота, позаду шлунка, міститься підшлункова залоза. Від кожної ділянки цих залоз відходять тонкі трубочки. Вони з’єднуються одна з одною і, кінець кінцем, утворюють широку трубку, по якій сік витікає з залози.
Дрібні травні залози, що мають вигляд трубочки або мішечка, містяться в стінці шлунка і кишки.
Соки, що їх виробляють ці залози, можуть перетравлювати білки, жири і вуглеводи, бо в них містяться особливі «прискорювачі» хімічних процесів. Ці прискорювачі виробляються в організмі і називаються ферментами. Усілякий процес, що відбувається в організмі, вимагає неодмінної участі ферментів; кожний з них прискорює цілком певні хімічні реакції.
Ферменти, що містяться в різних травних соках, неоднакові. Так, наприклад, фермент шлункового соку не забезпечує цілковитого розщеплення білка; продукти перетравлення, що утворюються в шлунку, потребують ще подальшої обробки. Цю обробку завершують два інші ферменти. Один з них виробляється в підшлунковій залозі, а інший – в залозах кишкової стінки. Під впливом цих ферментів білки розщеплюються на такі частинки, які легко всмоктуються в кров. Слина містить фермент, що діє на крохмаль. Правда, поки їжа перебуває в роті, крохмаль не встигає розщепитися, але фермент слини діє і в перший час після того, як їжа потрапить у шлунок.
Твіт
Дрібні травні залози, що мають вигляд трубочки або мішечка, містяться в стінці шлунка і кишки.
Соки, що їх виробляють ці залози, можуть перетравлювати білки, жири і вуглеводи, бо в них містяться особливі «прискорювачі» хімічних процесів. Ці прискорювачі виробляються в організмі і називаються ферментами. Усілякий процес, що відбувається в організмі, вимагає неодмінної участі ферментів; кожний з них прискорює цілком певні хімічні реакції.
Ферменти, що містяться в різних травних соках, неоднакові. Так, наприклад, фермент шлункового соку не забезпечує цілковитого розщеплення білка; продукти перетравлення, що утворюються в шлунку, потребують ще подальшої обробки. Цю обробку завершують два інші ферменти. Один з них виробляється в підшлунковій залозі, а інший – в залозах кишкової стінки. Під впливом цих ферментів білки розщеплюються на такі частинки, які легко всмоктуються в кров. Слина містить фермент, що діє на крохмаль. Правда, поки їжа перебуває в роті, крохмаль не встигає розщепитися, але фермент слини діє і в перший час після того, як їжа потрапить у шлунок.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.