ТРАВНІ СОКИ

Для перетравлення поживних речовин потрібні соки: вони виробляються в травних залозах. Такі залози містяться в різних ділянках органів травлення. Біля порожнини рота розміщені три пари великих слинних залоз, а в порожнині живота, позаду шлунка, міститься підшлункова залоза. Від кожної ділянки цих залоз відходять тонкі трубочки. Вони з’єднуються одна з одною і, кінець кінцем, утворюють широку трубку, по якій сік витікає з залози.
Дрібні травні залози, що мають вигляд трубочки або мішечка, містяться в стінці шлунка і кишки.
Соки, що їх виробляють ці залози, можуть перетравлювати білки, жири і вуглеводи, бо в них містяться особливі «прискорювачі» хімічних процесів. Ці прискорювачі виробляються в організмі і називаються ферментами. Усілякий процес, що відбувається в організмі, вимагає неодмінної участі ферментів; кожний з них прискорює цілком певні хімічні реакції.
Ферменти, що містяться в різних травних соках, неоднакові. Так, наприклад, фермент шлункового соку не забезпечує цілковитого розщеплення білка; продукти перетравлення, що утворюються в шлунку, потребують ще подальшої обробки. Цю обробку завершують два інші ферменти. Один з них виробляється в підшлунковій залозі, а інший – в залозах кишкової стінки. Під впливом цих ферментів білки розщеплюються на такі частинки, які легко всмоктуються в кров. Слина містить фермент, що діє на крохмаль. Правда, поки їжа перебуває в роті, крохмаль не встигає розщепитися, але фермент слини діє і в перший час після того, як їжа потрапить у шлунок.
ТРАВНІ СОКИ

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове