ТРАВНИЙ ТРАКТ
Травний тракт – це шлях, по якому проходить їжа, яка в свою чергу потрапила в рот. У людини він досягає приблизно 6-8м в довжину. З рота їжа потрапляє в стравохід, а звідти в шлунок – найширшу частину травного тракту людини. Шлунковий сік містить фермент, що діє на білки.
В стінках шлунка лежать шарами м’язові волокна, які можуть скорочуватися і розслаблятися. При скороченні волокон стінки шлунка спадаються і його об’єм різко зменшується. Чим більше їжі потрапляє в шлунок, тим дужче розтягуються м’язові волокна в його стінках. У здорової дорослої людини шлунок, розтягуючись, може вмістити 2-3л.їжі.
З’їдати відразу дуже багато їжі і випивати багато рідини шкідливо. Це може призвести до того, що м’язи стінок шлунка стануть дряблими, шлунок буде весь час розтягнутий.
На межі між стравоходом і шлунком міститься товстий шар кільцевих м’язових волокон. Коли їжа потрапляє в шлунок, ці волокна скорочуються, закривають вхід у нього і не дають їжі повернутися назад у стравохід. Ще товщий шар м’язових волокон закриває вихід з шлунка.
В шлунку їжа, залежно від її складу, залишається від 3 до 10 годин. За цей час вона частково перетравлюється, набуває напіврідкого вигляду і стає схожою на кашку. Коли кільцевий м’яз розслаблюється і відкриває вихід, ця кашка потрапляє в найдовшу частину травного тракту – кишечник, що складається з тонкої і товстої кишки.
Початкова, найближча до шлунка ділянка тонкої кишки називається дванадцятипалою кишкою. Сюди по жовчній протоці потрапляє жовч – сік який виробляється печінкою, що сприяє перетравленню жирів. Надмір жовчі скупчується в жовчному міхурі; звідти, в міру потреби, жовч виділяється в кишку. По іншій протоці в дванадцятипалу кишку потрапляє сік підшлункової залози. Він діє і на білки, і на жири, і на вуглеводи.
В кишечнику харчова кашка повільно посувається спочатку по тонкій, а потім по товстій кишці. В тонкій кишці їжа переробляється далі під впливом кишкового соку, що як і підшлунковий, діє на всі поживні речовини.
Перетравлені поживні речовини всмоктуються крізь стінку тонкої кишки в кров.
Розглядаючи через лупу внутрішню поверхню тонкої кишки, неважко помітити, що вона немовби вкрита ворсом. Окремі ворсинки – це тонкі довгі виступи на внутрішній слизовій оболонці кишки. Їх можна назвати органами всмоктування. Вони в кілька разів збільшують поверхню слизової оболонки і тим самим полегшують і прискорюють всмоктування.
Крізь стінку кишки можуть всмоктуватися не тільки поживні, але й інші, іноді шкідливі для організму речовини, що потрапили в кишечник разом з їжею. Наприклад, їжа, виготовлена в нелудженій мідній посудині, може містити отруйні частинки солей міді. Всмоктавшись у кров, багато шкідливих і отруйних речовин цілком або частково затримується в печінці, куди насамперед потрапляє кров, що йде від кишечника. Тут більша частина отруйних речовин знешкоджується і виділяється з жовчю назад у кишечник, щоб потім вийти з організму.
На початку товстої кишки, там, де вона сполучається з тонкою, є розширення у вигляді мішка – це так звана сліпа кишка. Від сліпої кишки відходить тонкий червоподібний відросток – апендикс.
У багатьох тварин червоподібний відросток має значно більші розміри і бере участь у травленні. У дуже віддалених предків людини апендикс теж відігравав якусь роль у травленні, але з того часу минуло багато мільйонів років і у людей він, очевидно, втратив своє значення. Замість користі він іноді дає навіть шкоду. Буває, що їжа, потрапивши в нього, застоюється, загниває і викликає запалення. Запалення червоподібного відростка, або апендицит, не тільки супроводиться сильним болем, але може викликати і небезпечні ускладнення. Треба вчасно зробити операцію і вирізати запалений відросток.
Товста кишка, яка немовби облямовує порожнину живота, - останній відділ травного шляху.
Твіт
В стінках шлунка лежать шарами м’язові волокна, які можуть скорочуватися і розслаблятися. При скороченні волокон стінки шлунка спадаються і його об’єм різко зменшується. Чим більше їжі потрапляє в шлунок, тим дужче розтягуються м’язові волокна в його стінках. У здорової дорослої людини шлунок, розтягуючись, може вмістити 2-3л.їжі.
З’їдати відразу дуже багато їжі і випивати багато рідини шкідливо. Це може призвести до того, що м’язи стінок шлунка стануть дряблими, шлунок буде весь час розтягнутий.
На межі між стравоходом і шлунком міститься товстий шар кільцевих м’язових волокон. Коли їжа потрапляє в шлунок, ці волокна скорочуються, закривають вхід у нього і не дають їжі повернутися назад у стравохід. Ще товщий шар м’язових волокон закриває вихід з шлунка.
В шлунку їжа, залежно від її складу, залишається від 3 до 10 годин. За цей час вона частково перетравлюється, набуває напіврідкого вигляду і стає схожою на кашку. Коли кільцевий м’яз розслаблюється і відкриває вихід, ця кашка потрапляє в найдовшу частину травного тракту – кишечник, що складається з тонкої і товстої кишки.
Початкова, найближча до шлунка ділянка тонкої кишки називається дванадцятипалою кишкою. Сюди по жовчній протоці потрапляє жовч – сік який виробляється печінкою, що сприяє перетравленню жирів. Надмір жовчі скупчується в жовчному міхурі; звідти, в міру потреби, жовч виділяється в кишку. По іншій протоці в дванадцятипалу кишку потрапляє сік підшлункової залози. Він діє і на білки, і на жири, і на вуглеводи.
В кишечнику харчова кашка повільно посувається спочатку по тонкій, а потім по товстій кишці. В тонкій кишці їжа переробляється далі під впливом кишкового соку, що як і підшлунковий, діє на всі поживні речовини.
Перетравлені поживні речовини всмоктуються крізь стінку тонкої кишки в кров.
Розглядаючи через лупу внутрішню поверхню тонкої кишки, неважко помітити, що вона немовби вкрита ворсом. Окремі ворсинки – це тонкі довгі виступи на внутрішній слизовій оболонці кишки. Їх можна назвати органами всмоктування. Вони в кілька разів збільшують поверхню слизової оболонки і тим самим полегшують і прискорюють всмоктування.
Крізь стінку кишки можуть всмоктуватися не тільки поживні, але й інші, іноді шкідливі для організму речовини, що потрапили в кишечник разом з їжею. Наприклад, їжа, виготовлена в нелудженій мідній посудині, може містити отруйні частинки солей міді. Всмоктавшись у кров, багато шкідливих і отруйних речовин цілком або частково затримується в печінці, куди насамперед потрапляє кров, що йде від кишечника. Тут більша частина отруйних речовин знешкоджується і виділяється з жовчю назад у кишечник, щоб потім вийти з організму.
На початку товстої кишки, там, де вона сполучається з тонкою, є розширення у вигляді мішка – це так звана сліпа кишка. Від сліпої кишки відходить тонкий червоподібний відросток – апендикс.
У багатьох тварин червоподібний відросток має значно більші розміри і бере участь у травленні. У дуже віддалених предків людини апендикс теж відігравав якусь роль у травленні, але з того часу минуло багато мільйонів років і у людей він, очевидно, втратив своє значення. Замість користі він іноді дає навіть шкоду. Буває, що їжа, потрапивши в нього, застоюється, загниває і викликає запалення. Запалення червоподібного відростка, або апендицит, не тільки супроводиться сильним болем, але може викликати і небезпечні ускладнення. Треба вчасно зробити операцію і вирізати запалений відросток.
Товста кишка, яка немовби облямовує порожнину живота, - останній відділ травного шляху.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.