НА СВІТАНКУ НАУКОВИХ ЗНАНЬ
Будову органів травлення було вивчено порівняно давно. Проте спроби з’ясувати, як відбувається їх робота, довго були безуспішними.
Колись, понад 2 тисячі років тому, грецький лікар Гіппократ твердив, що їжу перетравлює «шлунковий жар». Пізніше римський лікар Гален описав у своїх книгах, як перетравлена їжа йде в печінку і там чудесним способом перетворюється в кров. Середньовічні алхіміки виявили, що шлунок своїм зовнішнім виглядом схожий на реторту, якою вони користувались для перегонки рідини.
У XVIIIст. французький вчений Реомюр вирішив перевірити на досліді, що ж відбувається з їжею в шлунку. Було відомо, що хижі птахи можуть викидати назад через рот пір’я, кістки або інші предмети, які проковтнуті з їжею і лишилися неперетравленими. Цим і скористався Реомюр. Він давав птахам ковтати туго набиті м’ясом трубочки з дірочками в стінках. Приблизно через добу птахи викидали ці трубочки через рот назад. В трубочках, що перебували протягом цього часу в шлунку птахів, м'ясо розчинялося і немовби зникало.
Пізніше вчений зробив такі досліди на собаках. Він виготовив порожні всередині срібні кульки з кількома дірочками. Кульки було зроблено так, що їх можна було відкрити і наповнити їжею. До кожної кульки прив’язувалася довга нитка. Реомюр набивав кульки м’ясом і змушував собак ковтати їх. Через деякий час можна було витягти за нитку кульки з шлунка собаки і подивитися, що сталося з м’ясом. Кульки були порожні.
Інший учений – італієць Спалланцані – давав тваринам ковтати губку з прив’язаною до неї ниткою. В шлунку вона просочувалася соком. Витягнувши губку за нитку назад, вчений віджимав її і таким чином діставав шлунковий сік. Випробовуючи його дію, він довів, що м'ясо розчиняється під впливом шлункового соку.
Ці досліди говорили про те, що потрапляючи в шлунок, їжа змінюється, нерозчинні речовини її перетворюються в розчинні.
Твіт
Колись, понад 2 тисячі років тому, грецький лікар Гіппократ твердив, що їжу перетравлює «шлунковий жар». Пізніше римський лікар Гален описав у своїх книгах, як перетравлена їжа йде в печінку і там чудесним способом перетворюється в кров. Середньовічні алхіміки виявили, що шлунок своїм зовнішнім виглядом схожий на реторту, якою вони користувались для перегонки рідини.
У XVIIIст. французький вчений Реомюр вирішив перевірити на досліді, що ж відбувається з їжею в шлунку. Було відомо, що хижі птахи можуть викидати назад через рот пір’я, кістки або інші предмети, які проковтнуті з їжею і лишилися неперетравленими. Цим і скористався Реомюр. Він давав птахам ковтати туго набиті м’ясом трубочки з дірочками в стінках. Приблизно через добу птахи викидали ці трубочки через рот назад. В трубочках, що перебували протягом цього часу в шлунку птахів, м'ясо розчинялося і немовби зникало.
Пізніше вчений зробив такі досліди на собаках. Він виготовив порожні всередині срібні кульки з кількома дірочками. Кульки було зроблено так, що їх можна було відкрити і наповнити їжею. До кожної кульки прив’язувалася довга нитка. Реомюр набивав кульки м’ясом і змушував собак ковтати їх. Через деякий час можна було витягти за нитку кульки з шлунка собаки і подивитися, що сталося з м’ясом. Кульки були порожні.
Інший учений – італієць Спалланцані – давав тваринам ковтати губку з прив’язаною до неї ниткою. В шлунку вона просочувалася соком. Витягнувши губку за нитку назад, вчений віджимав її і таким чином діставав шлунковий сік. Випробовуючи його дію, він довів, що м'ясо розчиняється під впливом шлункового соку.
Ці досліди говорили про те, що потрапляючи в шлунок, їжа змінюється, нерозчинні речовини її перетворюються в розчинні.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.