НЕРВОВИЙ КОНТРОЛЬ
Якщо перед вами нова, зовсім невідома страва, то, перш ніж почати їсти, ви обережно спробуєте її, постараєтеся розпізнати її смак, запах, можливо, навіть, запитаєте, з чого її виготовлено і як вона називається.
Інша річ звична страва. Здавалося б, її можна з’їсти без особливої попередньої перевірки. Проте насправді ми завжди контролюємо усіляку, навіть добре відому нам, їжу, хоча дуже часто і не помічаємо цього.
Такий «контроль» здійснюється рефлекторно, за участю нервової системи. Запах їжі подразнює розміщені в порожнині носа закінчення нюхових нервів. В роті їжа подразнює закінчення смакових, а також дотикових нервових волокон. Збудження, що виникло, по відповідних нервах передається в центральну нервову систему. У відповідь на це звідти по інших нервах надходять хвилі збудження до слинних залоз, жувальних мязів, мязів язика. В результаті ми або розжовуємо, а потім проковтуємо їжу, або випльовуємо її, якщо вона непридатна.
В цьому контролі беруть участь і наші очі. Вони нерідко допомагають розпізнати не тільки сорт їжі, але й її якість.
Твіт
Інша річ звична страва. Здавалося б, її можна з’їсти без особливої попередньої перевірки. Проте насправді ми завжди контролюємо усіляку, навіть добре відому нам, їжу, хоча дуже часто і не помічаємо цього.
Такий «контроль» здійснюється рефлекторно, за участю нервової системи. Запах їжі подразнює розміщені в порожнині носа закінчення нюхових нервів. В роті їжа подразнює закінчення смакових, а також дотикових нервових волокон. Збудження, що виникло, по відповідних нервах передається в центральну нервову систему. У відповідь на це звідти по інших нервах надходять хвилі збудження до слинних залоз, жувальних мязів, мязів язика. В результаті ми або розжовуємо, а потім проковтуємо їжу, або випльовуємо її, якщо вона непридатна.
В цьому контролі беруть участь і наші очі. Вони нерідко допомагають розпізнати не тільки сорт їжі, але й її якість.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.