НЕРВОВИЙ КОНТРОЛЬ

Якщо перед вами нова, зовсім невідома страва, то, перш ніж почати їсти, ви обережно спробуєте її, постараєтеся розпізнати її смак, запах, можливо, навіть, запитаєте, з чого її виготовлено і як вона називається.
Інша річ звична страва. Здавалося б, її можна з’їсти без особливої попередньої перевірки. Проте насправді ми завжди контролюємо усіляку, навіть добре відому нам, їжу, хоча дуже часто і не помічаємо цього.
Такий «контроль» здійснюється рефлекторно, за участю нервової системи. Запах їжі подразнює розміщені в порожнині носа закінчення нюхових нервів. В роті їжа подразнює закінчення смакових, а також дотикових нервових волокон. Збудження, що виникло, по відповідних нервах передається в центральну нервову систему. У відповідь на це звідти по інших нервах надходять хвилі збудження до слинних залоз, жувальних мязів, мязів язика. В результаті ми або розжовуємо, а потім проковтуємо їжу, або випльовуємо її, якщо вона непридатна.
В цьому контролі беруть участь і наші очі. Вони нерідко допомагають розпізнати не тільки сорт їжі, але й її якість.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Добавить
Copyright © 2012-2017 при копіюванні матеріалів посилання на джерело обов'язкове