ЇЖА – ДЖЕРЕЛО РЕЧОВИНИ ТА ЕНЕРГІЇ
Знаючи кількість і склад з’їденої їжі, можна врахувати, скільки надійшло в організм поживних речовин: білків, жирів, вуглеводів. Мало того, можна підрахувати, скільки прихованої хімічної енергії дістав організм з поживними речовинами. Для цього в спеціальному приладі спалюють точно виміряну кількість білків, жирів або вуглеводів. При спалюванні хімічна енергія цілком перетворюється в теплову, і в такому вигляді її вже можна виміряти. Кількість тепла, потрібна для нагрівання 1кг. води на 10, називається великою калорією, або кілокалорією. Вчені встановили, що в організмі при окисленні 1г білків або вуглеводів звільняється 4ккал, а при розпаді 1г жирів – 9ккал.
Енергія, яку витрачає організм, кінець кінцем перетворюється в тепло. Саме в цьому вигляді і вдалося її виміряти.
В 1883р фізіолог В.В.Пашутін вперше сконструював спеціальну камеру з подвійними стінками для вивчення витрати енергії у тварин. Через 7 років в його лабораторії була збудована перша в світі і протягом багатьох років єдина камера для таких самих спостережень над людиною. Згодом її було удосконалено. В сучасних камерах за допомогою автоматично регульованого електричного струму температура зовнішньої і внутрішньої стінок підтримується на одному рівні. Внаслідок цього усувається втрата в навколишнє середовище.
В камері перебуває людина. По трубах через камеру протікає вода; нагріваючись, вона забирає все тепло, яке віддає людина. Можна точно виміряти це тепло, якщо знати, скільки води пройшло за добу через камеру і наскільки підвищилася її температура, після того як вона пройшла через камеру.
Затрату енергії в організмі визначають і іншим, посереднім способом. Відомо, що на кожний літр споживаного кисню в організмі звільняється близько 5ккал енергії. Ґрунтуючись на цьому, можна підрахувати витрату енергії за кількістю увібраного при диханні кисню і виділеного вуглекислого газу. Такий спосіб вимірювання широко застосовується.
Результати численних дослідів, проведених і на тваринах, і на людях, дали підставу зробити такий висновок: коли вага тіла зберігається незмінною, то витрата речовини і енергії цілком відповідає прибуткові, тобто надходженню їх з їжею.
Затрата енергії, а значить, і потреба в ній у значній мірі залежать від умов життя, характеру виконуваної роботи, ваги тіла, стану здоров’я та інших причин. При розумовій і усілякій іншій роботі, що не вимагає фізичного напруження, людина витрачає приблизно 3000ккал на добу. У тих, хто багато ходить, займається спортом або виконує фізичну роботу, добова затрата енергії досягає 3500ккал і більше.
Скільки ж білків, жирів і вуглеводів потрібно дістати з їжею, щоб покрити ці затрати? В середньому добовий харчовий пайок дорослої людини повинен містити 120г білків, 80г жирів і 500г вуглеводів. При цьому людина дістане приблизно 3200ккал.
В період росту потреби організму значно вищі. Юнаки і дівчата 15-16 років повинні діставати такий самий харчовий пайок, як і дорослі, з тією лише різницею, що кількість жирів слід збільшити до 100г. Діти 8-11 років повинні одержувати за добу 75-95г білків, 75-80г жирів і 350-400г вуглеводів. Це дасть приблизно 2400-2800ккал, тобто не набагато менше від норми дорослої людини.
Твіт
Енергія, яку витрачає організм, кінець кінцем перетворюється в тепло. Саме в цьому вигляді і вдалося її виміряти.
В 1883р фізіолог В.В.Пашутін вперше сконструював спеціальну камеру з подвійними стінками для вивчення витрати енергії у тварин. Через 7 років в його лабораторії була збудована перша в світі і протягом багатьох років єдина камера для таких самих спостережень над людиною. Згодом її було удосконалено. В сучасних камерах за допомогою автоматично регульованого електричного струму температура зовнішньої і внутрішньої стінок підтримується на одному рівні. Внаслідок цього усувається втрата в навколишнє середовище.
В камері перебуває людина. По трубах через камеру протікає вода; нагріваючись, вона забирає все тепло, яке віддає людина. Можна точно виміряти це тепло, якщо знати, скільки води пройшло за добу через камеру і наскільки підвищилася її температура, після того як вона пройшла через камеру.
Затрату енергії в організмі визначають і іншим, посереднім способом. Відомо, що на кожний літр споживаного кисню в організмі звільняється близько 5ккал енергії. Ґрунтуючись на цьому, можна підрахувати витрату енергії за кількістю увібраного при диханні кисню і виділеного вуглекислого газу. Такий спосіб вимірювання широко застосовується.
Результати численних дослідів, проведених і на тваринах, і на людях, дали підставу зробити такий висновок: коли вага тіла зберігається незмінною, то витрата речовини і енергії цілком відповідає прибуткові, тобто надходженню їх з їжею.
Затрата енергії, а значить, і потреба в ній у значній мірі залежать від умов життя, характеру виконуваної роботи, ваги тіла, стану здоров’я та інших причин. При розумовій і усілякій іншій роботі, що не вимагає фізичного напруження, людина витрачає приблизно 3000ккал на добу. У тих, хто багато ходить, займається спортом або виконує фізичну роботу, добова затрата енергії досягає 3500ккал і більше.
Скільки ж білків, жирів і вуглеводів потрібно дістати з їжею, щоб покрити ці затрати? В середньому добовий харчовий пайок дорослої людини повинен містити 120г білків, 80г жирів і 500г вуглеводів. При цьому людина дістане приблизно 3200ккал.
В період росту потреби організму значно вищі. Юнаки і дівчата 15-16 років повинні діставати такий самий харчовий пайок, як і дорослі, з тією лише різницею, що кількість жирів слід збільшити до 100г. Діти 8-11 років повинні одержувати за добу 75-95г білків, 75-80г жирів і 350-400г вуглеводів. Це дасть приблизно 2400-2800ккал, тобто не набагато менше від норми дорослої людини.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Мы рекомендуем Вам Зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.